Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Osobna iskustva sudjelovanja učitelja u vršnjačkom nasilju tijekom djetinjstva i njihove reakcije na nasilje među učenicima

Vesna Bilić orcid id orcid.org/0000-0003-2306-5803 ; Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 438 Kb

str. 247-266

preuzimanja: 542

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog rada ispitati odnos između osobnih iskustava sudjelovanja učitelja u vršnjačkom nasilju tijekom djetinjstva i njihovih reakcija na nasilje među učenicima.
Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku (N = 639) učitelja osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, prosječne dobi 43 godine (SD = 10,59).
Za prikupljanje podataka, uz adaptirane vinjete, korišteni su i upitnici sociodemografskih karakteristika i uloga u vršnjačkom nasilju tijekom školovanja.
Rezultati pokazuju da se učitelji razlikuju u procjeni ozbiljnosti nasilja i vjerojatnosti intervencije, ovisno o kojoj se vrsti nasilja među učenicima radi. Najozbiljnijim procjenjuju elektroničko, a najmanje primjećuju relacijsko nasilje.
Uloga koju su učitelji imali tijekom školovanja u vršnjačkom nasilju ima značajne učinke na njihove reakcije na nasilje među učenicima. Oni koji su bili promatrači najmanje ozbiljnim procjenjuju vršnjačko nasilje i imaju najmanju vjerojatnost interveniranja. Učitelji koji se svrstavaju u ulogu branitelja žrtava pokazuju najintenzivnije reakcije na nasilje i danas.

Ključne riječi

učitelji, vršnjačko nasilje, osobna iskustva, škola, prevencija

Hrčak ID:

267616

URI

https://hrcak.srce.hr/267616

Datum izdavanja:

1.12.2021.

Posjeta: 952 *