Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31895/hcptbn.16.3-4.4

Jestivo cvijeće: dekoracija i/ili izvor nutraceutika?

Marija Badanjak Sabolović
Lucija Jurašinović
Suzana Rimac Brnčić orcid id orcid.org/0000-0002-5657-9379


Puni tekst: hrvatski pdf 809 Kb

str. 94-100

preuzimanja: 443

citiraj


Sažetak

Jestivo cvijeće dio je tradicionalne medicine već stoljećima, ali se koristi i za pripremu različitih jela poput juha i salata te kao dekoracija. U zadnje vrijeme, jestivo cvijeće postaje kulinarski trend. Sve veći interes za jestivo cvijeće u kulinarstvu potiču kuharice, kulinarski članci te televizijske emisije s naglaskom na njihove hranjive i funkcionalne sastojke. Cilj ovog rada je dati pregled dosadašnjih spoznaja o najzastupljenijim vrstama jestivog cvijeća na tržištu vezano uz njihovu nutritivnu vrijednost, antioksidacijsku aktivnost, funkcionalnost, a obuhvaća cvjetove ukrasnog i začinskog bilja.

Ključne riječi

antioksidacijska aktivnost; fitokemikalije; jestivo cvijeće; kemijski sastav; kulinarstvo

Hrčak ID:

269835

URI

https://hrcak.srce.hr/269835

Datum izdavanja:

31.12.2021.

Posjeta: 945 *