Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

https://doi.org/10.31727/m.23.6.2

Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi

Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš orcid id orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Bela Njari ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Daniel Špoljarić ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Maja Popović ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.456 Kb

str. 506-513

preuzimanja: 205

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski i masnokiselinski sastav te udio kolesterola m. longissimus dorsi janjadi hranjene voluminoznom krmom i koncentratom, kojima je u različitim omjerima dodavan suhi pripravak plemenite pečurke odnosno usitnjena svježa pečurka. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 30 klaonički obrađenih trupova janjadi podijeljeno u tri skupine. U svrhu utvrđivanja kvalitete, nakon klanja s trupova uzeti su uzorci (m. longissimus dorsi) za senzornu ocjenu mesa janjadi te određivanje kemijskog i masnokiselinskog sastava te kolesterola.

Ključne riječi

janjetina; plemenita pečurka; kakvoća mesa; Agaricus bisporus

Hrčak ID:

267609

URI

https://hrcak.srce.hr/267609

Datum izdavanja:

15.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski engleski njemački

Posjeta: 1.927 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.