Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.23.3.5
Profil masnih kiselina kalifornijske pastrve iz uzgajališta u Sloveniji
Tomaž Polak
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Slovenia
Lea Demšar
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Slovenia
Andrea Rukavina
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Slovenia
Mateja Lušnic Polak
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Slovenia
Puni tekst: engleski pdf 1.830 Kb
str. 202-209
preuzimanja: 202
citiraj
APA 6th Edition
Polak, T., Demšar, L., Rukavina, A. i Lušnic Polak, M. (2021). Profil masnih kiselina kalifornijske pastrve iz uzgajališta u Sloveniji. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (3.), 202-209. https://doi.org/10.31727/m.23.3.5
MLA 8th Edition
Polak, Tomaž, et al. "Profil masnih kiselina kalifornijske pastrve iz uzgajališta u Sloveniji." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 3., 2021, str. 202-209. https://doi.org/10.31727/m.23.3.5. Citirano 24.12.2024.
Chicago 17th Edition
Polak, Tomaž, Lea Demšar, Andrea Rukavina i Mateja Lušnic Polak. "Profil masnih kiselina kalifornijske pastrve iz uzgajališta u Sloveniji." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 3. (2021): 202-209. https://doi.org/10.31727/m.23.3.5
Harvard
Polak, T., et al. (2021). 'Profil masnih kiselina kalifornijske pastrve iz uzgajališta u Sloveniji', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(3.), str. 202-209. https://doi.org/10.31727/m.23.3.5
Vancouver
Polak T, Demšar L, Rukavina A, Lušnic Polak M. Profil masnih kiselina kalifornijske pastrve iz uzgajališta u Sloveniji. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 24.12.2024.];23.(3.):202-209. https://doi.org/10.31727/m.23.3.5
IEEE
T. Polak, L. Demšar, A. Rukavina i M. Lušnic Polak, "Profil masnih kiselina kalifornijske pastrve iz uzgajališta u Sloveniji", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 3., str. 202-209, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.3.5
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Navedeno istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja profila masnih kiselina kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss) iz tri slovenska riblja uzgajališta: Zalog, Želimlje i Povodje. Sastav masnih kiselina je utvrđen na plinskom kromatografu s plameno-ionizacijskim detektorom (GC-FID). Rezultati su pokazali da uvjeti uzgoja imaju značajan utjecaj na sastav masnih kiselina kalifornijske pastrve. Dominantna zasićena masna kiselina (SFA) bila je palmitinska kiselina, oleinska kiselina je bila glavna mononezasićena masna kiselina (MUFA), dok su eikosapentaenoična kiselina (EPA) i dokosaheksaenoična kiselina (DHA) bile glavne dugolančane n-3 polinezasićene masne kiseline (n-3 PUFA). Postotak DHA je premašio postotak EPA u svim proučavanim uzorcima kalifornijske pastrve. Omjer n-6/n-3 se kretao u rasponu od 0.89 do 1.54, a PUFA/SFA omjer je bio između 1.81 i 2.36. U dorzalnim i ventralnim dijelovima fileta sastav većine masnih kiselina bio je sličan, iznimke su zamijećene za određene polinezasićene masne kiseline, i to arahidonsku kiselinu, EPA i DHA.
Ključne riječi
uzgojena riba; kalifornijska pastrva; profil masnih kiselina; dugolančane n-3 polinezasićene masne kiseline
Hrčak ID:
258747
URI
https://hrcak.srce.hr/258747
Datum izdavanja:
7.6.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
njemački
španjolski
talijanski
Posjeta: 2.064
*