Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.23.2.3

Utjecaj lanenog ulja u hrani za nesilice na proizvodne karakteristike i masnokiselinski sastav konzumnih jaja

Meho Bašić ; Tehnološki fakultet, Sveučilište u Tuzli, BiH
Milica Vilušić ; Tehnološki fakultet, Sveučilište u Tuzli, BiH
Hava Mahmutović ; Udruženje Bosper, Tuzla, BiH
Emir Memić ; Landgold doo, Gračanica, BiH


Puni tekst: hrvatski pdf 505 Kb

str. 133-145

preuzimanja: 100

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Istraživanje je provedeno na 160 nesilica komercijalnog hibrida Isa brown s ciljem utvrđivanja utjecaja lanenog ulja na kvalitetu konzumnih jaja. Nesilice su raspoređene u četiri skupine (K0, K1, K2 i K3) te hranjene hranom koja je sadržavala 1,5 % sojinog ulja za kontrolnu K0, 1,5 % lanenog ulja za pokusnu skupinu K1, 3,0 % lanenog ulja za K2 i 4,5 % lanenog ulja za K3. Tijekom pokusa praćeni su parametri: tjelesna masa nesilica, proizvodnja jaja, postotak proizvodnje i masa jaja. S ciljem utvrđivanja kvalitete jaja dobivenih od različitih skupina nesilica iz pokusa, utvrđen je sadržaj masti i masnih kiselina uzoraka jaja. Statistički značajno (p<0,01; p<0,05) veći sadržaj masti u jajima utvrđen je kod pokusne skupine K1 u odnosu na kontrolnu skupinu K0 i pokusnu skupinu K3, dok u odnosu na K2 nije bilo statistički značajne razlike. Analizom masnih kiselina u jajima utvrđene su statistički značajne razlike (p<0,01; p<0,05) u sadržaju zasićenih, mononezasićenih, polinezasićenih ω-6 te polinezasićenih ω-3 masnih kiselina, kao i u omjeru ω-6/ω-3.

Ključne riječi

konzumna jaja; laneno ulje; masne kiseline; ω-6 masne kiseline; ω-3 masne kiseline

Hrčak ID:

254873

URI

https://hrcak.srce.hr/254873

Datum izdavanja:

27.3.2021.

Podaci na drugim jezicima: talijanski engleski njemački španjolski

Posjeta: 963 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.