Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.24.3.4
Senzorski profili i dopadljivost hrvatskih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz različitih regija
Ivica Kos
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin
orcid.org/0000-0002-0768-0462
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Tina Lešić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Lidija Dergestin Bačun
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Tomaž Polak
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Slovenia
Ivan Vnučec
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Darija Bendelja Ljoljić
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Nada Vahčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Puni tekst: engleski pdf 677 Kb
str. 238-248
preuzimanja: 263
citiraj
APA 6th Edition
Kos, I., Pleadin, J., Lešić, T., Dergestin Bačun, L., Polak, T., Vnučec, I., ... Vahčić, N. (2022). Senzorski profili i dopadljivost hrvatskih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz različitih regija. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (3.), 238-248. https://doi.org/10.31727/m.24.3.4
MLA 8th Edition
Kos, Ivica, et al. "Senzorski profili i dopadljivost hrvatskih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz različitih regija." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 3., 2022, str. 238-248. https://doi.org/10.31727/m.24.3.4. Citirano 14.12.2024.
Chicago 17th Edition
Kos, Ivica, Jelka Pleadin, Tina Lešić, Lidija Dergestin Bačun, Tomaž Polak, Ivan Vnučec, Darija Bendelja Ljoljić i Nada Vahčić. "Senzorski profili i dopadljivost hrvatskih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz različitih regija." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 3. (2022): 238-248. https://doi.org/10.31727/m.24.3.4
Harvard
Kos, I., et al. (2022). 'Senzorski profili i dopadljivost hrvatskih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz različitih regija', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(3.), str. 238-248. https://doi.org/10.31727/m.24.3.4
Vancouver
Kos I, Pleadin J, Lešić T, Dergestin Bačun L, Polak T, Vnučec I i sur. Senzorski profili i dopadljivost hrvatskih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz različitih regija. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 14.12.2024.];24.(3.):238-248. https://doi.org/10.31727/m.24.3.4
IEEE
I. Kos, et al., "Senzorski profili i dopadljivost hrvatskih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz različitih regija", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 3., str. 238-248, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.3.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi senzorski profil i dopadljivost dviju vrsta tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz četiri hrvatske regije (srednja i sjeverna, istočna, zapadna i južna Hrvatska). U tu svrhu, 24 uzorka sušene šunke i 26 uzoraka sušene slanine ocijenjeno je od strane 9 sudaca senzorskog panela korištenjem kvantitativne deskriptivne analize. Utvrđeno je da se senzorski profili sušene šunke i slanine značajno razlikuju u 12 odnosno 13 od 22 senzorska svojstva. Gotovo sva svojstva dopadljivosti sušene šunke značajno su se razlikovala među regijama, s izuzetkom dopadljivosti presjeka koje je bilo jedino svojstvo koje se razlikovalo među uzorcima suhe slanine. Rezultati analize glavnih komponenti (PCA) pokazali su da su svojstva mirisa i arome najvažniji za karakterizaciju i razlikovanje suhomesnatih proizvoda. PCA analizom utvrđeno je jasno odvajanje uzoraka regije zapadne Hrvatske, gdje su arome aromatičnog i začinskog bilja bile najvažnije, od uzoraka iz regije južne Hrvatske, gdje su aroma maslaca i miris dima bili najznačajniji. Uzorci iz regije središnje i sjeverne Hrvatske bili su smješteni unutar regije južne Hrvatske, vjerojatno zbog primjene dima, ali s manje arome maslaca. Uzorci iz regije istočne Hrvatske bili su najslabije okarakterizirani i u velikoj mjeri su se preklapali s drugim regijama. Može se zaključiti da je utjecaj regije na senzorska svojstva značajan neovisno o vrsti proizvoda, ali doprinos regije treba biti dobro definiran s opsežnim učinkom.
Ključne riječi
sušena šunka; slanina; Hrvatska; senzorno; kvantitativna deskriptivna analiza; analiza glavnih komponenti
Hrčak ID:
279248
URI
https://hrcak.srce.hr/279248
Datum izdavanja:
14.6.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
engleski
njemački
Posjeta: 1.685
*