Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15291/csi.4053

Enciklopedizam kao način mišljenja: metoda, žanrovska svijest i hrvatski utjecaji u Leksikonu hrvatskih tradicija Joanne Rapacke

Tea Rogić Musa orcid id orcid.org/0000-0002-5341-1423 ; The Miroslav Krleža Institute of Lexicography, Zagreb, Croatia


Full text: polish pdf 265 Kb

page 399-411

downloads: 97

cite


Abstract

U članku se iznosi tumačenje metodološkoga i pripovjedačkoga modusa izdanja Leksykon tradycji chorwackich Joanne Rapacke iz perspektive modernoga enciklopedijskoga žanra, s temeljnom tezom da Leksykon, neovisno o svojem doslovnom nazivu, prema unutarnjoj koncepciji i tekstualnoj izvedbi pripada hibridnom žanru moderne autorske enciklopedije i kulturnopovijesne sinteze te je s obzirom na odlike autorskoga leksikografskoga stila točan primjer enciklopedijske tradicije kakvu je začeo i esejistički elaborirao Miroslav Krleža. Konkretne značajke leksikografskoga pisanja Joanne Rapacke procijenit će se s obzirom na metodološku tradiciju moderne hrvatske enciklopedistike i postavke o leksikografskom poslu iznesene u ranoj fazi izradbe (hrvatske i jugoslavenske) nacionalne enciklopedije, neposredno nakon osnutka Leksikografskoga zavoda. Nakana je i cilj rada opisati zašto je Leksykon dvostruko uspješan projekt: na činjeničnoj razini reprezentativan je s obzirom na znalačku rekonstrukciju podataka, osoba, pojmova i pojava iz hrvatske prošlosti, povijesti i historiografije dok na razini žanra uspjelo korespondira s ponajboljom tradicijom modernoga enciklopedizma, u hrvatskoj sredini stručno utemeljena zaslugom vizije M. Krleže o naravi leksikografskoga poslanja. Sinergiju Leksykona J. Rapacke s hrvatskom tradicijom enciklopedizma druge polovice XX. stoljeća, napose u području enciklopedijske prezentacije kulturne i književne povijesti, čitamo kao dokaz autoričine eruditske i znanstveno uzorne utemeljenosti i obaviještenosti unutar, u Leksikonu široko koncipirane, riznice kroatističkoga i historiografskoga znanja.

Keywords

Leksykon tradycji chorwackich Joanne Rapacke; književni leksikon; enciklopedizam; Miroslav Krleža; kroatistika; hrvatska tradicija enciklopedizma.

Hrčak ID:

288380

URI

https://hrcak.srce.hr/288380

Publication date:

24.12.2022.

Article data in other languages: polish english

Visits: 399 *