Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.073

Utjecaj skladištenja kontroliranom atmosferom na kvalitetu hrvatskih tradicionalnih sorti jabuke

Ante Lončarić orcid id orcid.org/0000-0002-3573-8107 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
Ana-Marija Gotal Skoko ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
Ivana Flanjak orcid id orcid.org/0000-0003-4545-4228 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
Antun Jozinović orcid id orcid.org/0000-0001-9627-1013 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
Jurislav Babić orcid id orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
Ivana Tomac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
Marin Mihaljević Žulj ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb
Goran Fruk ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb
Martina Skendrović Babojelić orcid id orcid.org/0000-0002-8929-1216 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb
Bojan Šarkanj ; Sveučilište Sjever, Odjel prehrambene tehnologije, Trg dr. Žarka Dolinara 1, 48 000 Koprivnica
Tihomir Kovač orcid id orcid.org/0000-0003-3222-4722 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek


Puni tekst: engleski pdf 327 Kb

str. 317-322

preuzimanja: 165

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj skladištenja kontroliranom atmosferom na 2 °C tijekom 180 dana na polifenolni profil, sadržaj vode, ukupne kiseline, reducirajuće i ukupne šećere, antioksidacijsku aktivnost i aktivnost polifenol oksidaze triju hrvatskih tradicionalnih sorti jabuke (´Kanadska Reneta’, ‘Ilzer Rosenapfel’, ‘Wagener’). Uočena je značajna varijacija u profilu polifenola ispitivanih sorti jabuke. Najzastupljeniji polifenoli kod svih sorti jabuke bili su procijanidin B2, zatim klorogenska kiselina, epigalokatehin, epikatehin i floridzin. Nakon skladištenja sadržaj procijanidina B2 i klorogenske kiseline bio je veći, dok je sadržaj epigalokatehina nakon skladištenja bio manji kod svih ispitivanih sorti jabuke. Sadržaj vode prije skladištenja kretao se između 79,17 i 80,76 %, a nakon skladištenja između 75,62 i 78,56 %. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja ukupnih kiselina, aktivnosti polifenol oksidaze i udjela flavonoida, dok je sadržaj ukupnih šećera bio veći nakon skladištenja. Štoviše, sorta ‘Kanadska Reneta’ nakon skladištenja imala je najveću antioksidacijsku aktivnost mjerenu ABTS i DPPH metodom, 1,65 odnosno 0,70 mmol trolox/kg–1. Uočena je značajna varijacija u polifenolnom profilu ispitivanih sorti jabuke. Najzastupljeniji polifenoli kod svih sorti jabuke bili su procijanidin B2, zatim klorogenska kiselina, epigalokatehin, epikatehin i floridzin. Nakon skladištenja sadržaj procijanidina B2 i klorogenske kiseline bio je veći, dok je sadržaj epigalokatehina nakon skladištenja bio niži kod svih ispitivanih sorti jabuke. Sveukupno se može zaključiti da su ispitivane sorte jabuka nakon skladištenja sačuvale najveći dio antioksidativnih i funkcionalnih svojstava.

Ključne riječi

Kanadska Reneta; Ilzer Rosenapfel; Wagener; polifenolni profil; antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID:

301959

URI

https://hrcak.srce.hr/301959

Datum izdavanja:

17.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 736 *