Stručni rad
Poduzetnički projekti u funkciji obogaćenja turističko-ugostiteljske ponude Republike Hrvatske: izvedivost, isplativost i odabrane alternative
Mario Bogdanović
orcid.org/0000-0003-3049-5342
; Istarsko veleučilište - Universita Istriana di scienze applicate, Pula - Pola, Hrvatska
Sažetak
Porast turističkog prihoda ovisi o strukturi turističke ponude s izraženijim udjelom složenijeg/kvalitetnijeg turističkog proizvoda čime se privlače dohodovniji turisti. Polazeći od teze da se složeniji turistički proizvod suštinski ne može postići bez hotela, a da je u turističkoj ponudi RH smanjen njihov udio u odnosu na EU (22,4% prema 56,3%), da dominira turizam niže razine složenosti (kućna radinost) u odnosu na EU (52,7% prema 25,3% ), od strateške je važnosti povećati složenost turističkog proizvoda RH. Stoga se detaljnije predočava generički projekt izvedivosti i isplativosti hotela srednje kategorije i veličine. U istom kontekstu predočavaju se dva složenija turistička proizvoda za više dohodovne skupine te dva alternativna prijedloga obogaćenja okolišne ponude. Za pripremu i realizaciju složenijih razvojnih turističko-ugostiteljskih rješenja uočava se potreba
osposobljenih ljudskih resursa kako na području pripreme poduzetničkih planova/studija izvedivosti, a tako i osposobljenosti projektnih menadžera za njihovu operativnu provedbu.
Ključne riječi
obogaćenje turističko-ugostiteljske ponude; poduzetništvo u turizmu; projektni menadžment u turizmu; izvedivost i isplativost projekata u turizmu; strategija razvoja u turizmu
Hrčak ID:
309545
URI
Datum izdavanja:
1.10.2023.
Posjeta: 551 *