Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31895/hcptbn.18.1-2.5

Važnost interdisciplinarnog pristupa liječnika i nutricionista u zbrinjavanju pacijenata

Ivana Rumora Samarin
Lora Štrbac
Anja Vukomanović
Zvonimir Šatalić
Ines Panjkota Krbavčić


Puni tekst: hrvatski pdf 634 Kb

str. 42-48

preuzimanja: 177

citiraj


Sažetak

Interdisciplinaran pristup koji uključuje suradnju između liječnika i nutricionista ključan je u liječenju bolesti i stanja povezanih s prehranom. Taj holistički pristup omogućuje cjelovitu brigu o pacijentima, uzimajući u obzir njihove prehrambene potrebe i ciljeve. Cilj ovog rada bio je procijeniti opće znanje o prehrani među liječnicima, specijalistima gastroenterologije, endokrinologije, medicine rada, opće prakse te nutricionistima. Podaci o znanju prikupljeni su pomoću validiranog upitnika modificiranog za potrebe istraživanja kako bi se procijenili različiti aspekti znanja o prehrani. Rezultati su pokazali značajne razlike u odgovorima s obzirom na liječničku specijalizaciju, pri čemu su endokrinolozi postigli najbolje rezultate (71,5 ± 3,54). Nutricionisti su postigli općenito bolje rezultate (71,31 ± 3,59) u usporedbi s liječnicima (63,23 ± 6,23), što ukazuje na važnost njihove uključenosti u područje prehrambene skrbi. Dobiveni rezultati naglašavaju važnost multidisciplinarnog pristupa i uspostavljanja suradnje između liječnika i nutricionista kako bi se osigurala optimalna prehrambena skrb za pacijente.

Ključne riječi

suradnja; liječnik; nutricionist; prehrana; znanje

Hrčak ID:

312576

URI

https://hrcak.srce.hr/312576

Datum izdavanja:

1.7.2023.

Posjeta: 291 *