Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31895/hcptbn.18.1-2.5
Važnost interdisciplinarnog pristupa liječnika i nutricionista u zbrinjavanju pacijenata
Ivana Rumora Samarin
Lora Štrbac
Anja Vukomanović
Zvonimir Šatalić
Ines Panjkota Krbavčić
Sažetak
Interdisciplinaran pristup koji uključuje suradnju između liječnika i nutricionista ključan je u liječenju bolesti i stanja povezanih s prehranom. Taj holistički pristup omogućuje cjelovitu brigu o pacijentima, uzimajući u obzir njihove prehrambene potrebe i ciljeve. Cilj ovog rada bio je procijeniti opće znanje o prehrani među liječnicima, specijalistima gastroenterologije, endokrinologije, medicine rada, opće prakse te nutricionistima. Podaci o znanju prikupljeni su pomoću validiranog upitnika modificiranog za potrebe istraživanja kako bi se procijenili različiti aspekti znanja o prehrani. Rezultati su pokazali značajne razlike u odgovorima s obzirom na liječničku specijalizaciju, pri čemu su endokrinolozi postigli najbolje rezultate (71,5 ± 3,54). Nutricionisti su postigli općenito bolje rezultate (71,31 ± 3,59) u usporedbi s liječnicima (63,23 ± 6,23), što ukazuje na važnost njihove uključenosti u područje prehrambene skrbi. Dobiveni rezultati naglašavaju važnost multidisciplinarnog pristupa i uspostavljanja suradnje između liječnika i nutricionista kako bi se osigurala optimalna prehrambena skrb za pacijente.
Ključne riječi
suradnja; liječnik; nutricionist; prehrana; znanje
Hrčak ID:
312576
URI
Datum izdavanja:
1.7.2023.
Posjeta: 775 *