Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pojava miopatija i abnormalnosti mesa u suvremenom uzgoju brojlera

Marija Vučković ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivan Vnučec orcid id orcid.org/0000-0002-5190-3045 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zlatko Janječić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Dalibor Bedeković orcid id orcid.org/0000-0002-7418-3968 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Miroslav Jůzl orcid id orcid.org/0000-0001-7870-7282 ; Faculty of AgriSciences, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic
Ivica Kos orcid id orcid.org/0000-0002-2126-2566 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.460 Kb

str. 46-57

preuzimanja: 30

citiraj


Sažetak

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća značajno je povećana proizvodnja i konzumacija pilećeg mesa upravo zbog njegovog visokokvalitetnog nutritivnog profila, relativno niskih proizvodnih troškova i jednostavnosti obrade. Ovaj rastući zahtjev doveo je do progresivnih poboljšanja genetske selekcije za brzorastuće brojlere, pokrećući pritom nekoliko spontanih idiopatskih mišićnih abnormalnosti, zajedno s povećanom osjetljivošću na stresom potaknute miopatije. Te mišićne abnormalnosti negativno utječu na kvalitetu svježeg i obrađenog pilećeg mesa, prvenstveno velikog prsnog mišića (m. pectoralis major) brojlera, koji je istovremeno i najvrjedniji dio trupa. Učestale abnormalnosti mesa uključuju pojavu blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa, uglavnom karakteriziranog smanjenom sposobnošću zadržavanja vode, dok miopatija dubokog prsnog mišića rezultira promjenom boje i značajno manjom privlačnošću izgleda malog prsnog mišića (m. pectoralis minor). Miopatije označene kao "bijele pruge" karakterizirane su površinskim bijelim prugama, "drvena prsa" su obilježena blijedim i ispupčenim područjima značajne tvrdoće, dok je "špageti meso" opisano odvajanjem mišićnih vlakana prsnog mišića, nalikujući špagetima. Navedene abnormalnosti i miopatije negativno utječu na ekonomski aspekt peradarske industrije, zbog nužnog uklanjanja zahvaćenih dijelova mišića, a dodatno smanjuju kvalitativnu i nutritivnu vrijednost mesa, postavljajući izazove tijekom tehnoloških procesa prerade. Ovaj rad opisuje recentna saznanja o pojavnosti, karakteristikama i učestalosti najčešćih miopatija koje pogađaju suvremeni uzgoj brojlera.

Ključne riječi

brojleri; BMV meso; miopatija dubokog prsnog mišića; "bijele pruge"; "drvena prsa"; "špageti meso"

Hrčak ID:

314581

URI

https://hrcak.srce.hr/314581

Datum izdavanja:

14.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 133 *