Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.27.2.3
Primjena nitrita i nitrata u mesnoj industriji i moguće alternative
Ana Kaić
orcid.org/0000-0003-0509-431X
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Ivan Rožanković
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Danijel Karolyi
orcid.org/0000-0003-0409-9071
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Nitriti i nitrati ključni su za mesnu industriju jer pomažu očuvati kvalitetu salamurenih proizvoda, odnosno stabiliziraju boju, inhibiraju rast mikroorganizama, sprječavaju oksidaciju lipida te omogućuju razvoj karakterističnog okusa i mirisa. Međutim, njihova primjena nosi rizik od stvaranja nitrozospojeva, koji su potencijalno kancerogeni, što izaziva zabrinutost zbog njihovog dugoročnog zdravstvenog utjecaja. Alternativne metode konzerviranja, poput korištenja prirodnih izvora nitrata, starter kultura, plazmom aktivirana voda, termičke obrade, zračenja i visokog hidrostatskog tlaka, pokazuju potencijal u smanjenju upotrebe sintetičkih nitrita i nitrata. Iako ove alternative mogu djelomično zamijeniti njihove funkcije, nijedna ne može u potpunosti zamijeniti sve uloge nitrita i nitrata u mesnoj industriji. Daljnja istraživanja i razvoj novih tehnologija trebaju usmjeriti mesnu industriju prema smanjenju korištenja sintetičkih aditiva, uz očuvanje sigurnosti i kvalitete proizvoda, kako bi udovoljili sve strožim zakonskim zahtjevima i potrebama potrošača.
Ključne riječi
nitriti, nitrati, mesni proizvodi, alternative
Hrčak ID:
331908
URI
Datum izdavanja:
9.4.2025.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 105 *