Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.31727/m.27.2.2

Od otpada do sirovine – znanstvena dostignuća predstavljena na dva međunarodna renomirana kongresa

Mia Kurek orcid id orcid.org/0000-0001-9580-0518 ; Laboratorij za pakiranje hrane, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Mario Ščetar orcid id orcid.org/0000-0002-4684-4781 ; Laboratorij za pakiranje hrane, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tibor Janči orcid id orcid.org/0000-0002-4165-8015 ; Laboratorij za tehnologiju mesa i ribe, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petra Babić ; Laboratorij za pakiranje hrane, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 161 Kb

str. 156-160

preuzimanja: 19

citiraj


Sažetak

Porastom ribarstva i akvakulture, oko dvije trećine ukupnog ulova ribe odbacuje se kao otpad, stvarajući velike ekonomske i ekološke izazove. Rješavanje problema zbrinjavanja i recikliranja ribljeg otpada je ključno. Potaknuti fokusom na kružno gospodarstvo, u novijim znanstvenim studijama, nedovoljno iskorišteni ili odbačeni morski resursi dodatno se valoriziraju. Dvije su osnovne smjernice: iskorištenje otpada kao sirovine za izradu novih biopolimernih materijala ili se primjenom jestivih prevlaka produžuje trajnost morskih plodova te time smanjuje količina odbačenih/pokvarenih proizvoda. U ovom kratkom pregledu, dani su primjeri novijih znanstvenih istraživanja predstavljenih na dva međunarodna kongresa održana krajem 2024. godine.

Ključne riječi

iskorištenje riblje sirovine; jestive prevlake; trajnost proizvoda; međunarodne konferencije

Hrčak ID:

331909

URI

https://hrcak.srce.hr/331909

Datum izdavanja:

9.4.2025.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 100 *