Kratko priopćenje
https://doi.org/10.31727/m.27.2.2
Od otpada do sirovine – znanstvena dostignuća predstavljena na dva međunarodna renomirana kongresa
Mia Kurek
orcid.org/0000-0001-9580-0518
; Laboratorij za pakiranje hrane, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Mario Ščetar
orcid.org/0000-0002-4684-4781
; Laboratorij za pakiranje hrane, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tibor Janči
orcid.org/0000-0002-4165-8015
; Laboratorij za tehnologiju mesa i ribe, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petra Babić
; Laboratorij za pakiranje hrane, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Porastom ribarstva i akvakulture, oko dvije trećine ukupnog ulova ribe odbacuje se kao otpad, stvarajući velike ekonomske i ekološke izazove. Rješavanje problema zbrinjavanja i recikliranja ribljeg otpada je ključno. Potaknuti fokusom na kružno gospodarstvo, u novijim znanstvenim studijama, nedovoljno iskorišteni ili odbačeni morski resursi dodatno se valoriziraju. Dvije su osnovne smjernice: iskorištenje otpada kao sirovine za izradu novih biopolimernih materijala ili se primjenom jestivih prevlaka produžuje trajnost morskih plodova te time smanjuje količina odbačenih/pokvarenih proizvoda. U ovom kratkom pregledu, dani su primjeri novijih znanstvenih istraživanja predstavljenih na dva međunarodna kongresa održana krajem 2024. godine.
Ključne riječi
iskorištenje riblje sirovine; jestive prevlake; trajnost proizvoda; međunarodne konferencije
Hrčak ID:
331909
URI
Datum izdavanja:
9.4.2025.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 100 *