Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.27.3.4

Stabilizacija masti jazavca s antioksidansima

Anastazija Konjarević ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod, Vinkovci, Hrvatska
Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Osijek, Hrvatska *
Antun Jozinović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Osijek, Hrvatska
Stjepan Jelaš ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Osijek, Hrvatska
Ana-Marija Gotal Skoko ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Osijek, Hrvatska
Daniela Paulik ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Osijek, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 292 Kb

str. 210-220

preuzimanja: 33

citiraj


Sažetak

Jazavčeva mast se široko koristi kao melem za reumu od strane praktičara narodne medicine, što može imati određenu znanstvenu osnovu jer sadrži kortikosteroide. Mast ima ljekovita svojstva koja proizlaze iz načina ishrane jazavca. Životinjska mast podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakt primorskog vriska, ekstrakt lavande, ekstrakt kamilice, ekstrakt komorača i ekstrakt ružmarina dobivenih ekstrakcijom sa superkritičnim CO2(SCO2), ekstrakt ružmarina (tip Oxy’Less®CS), ekstrakt
jabuke sorte Idared i sorte Bobovec, ekstrakt zelenog čaja, kofeinska kiselina, ružmarinska kiselina, mješavina tokoferola), te sintetskih antioksidanasa (propil galat, butilhidroksianisol) na promjenu oksidacijske stabilnosti masti jazavca. Oksidacijska stabilnost masti jazavca, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 63 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi uspješno stabiliziraju mast jazavca, osim mješavine tokoferola. Od prirodnih antioksidanasa veću antioksidacijsku aktivnost u masti jazavca ima ekstrakt ružmarina (SCO2). Postigao je veću efikasnost zaštite od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Podjednaku antioksidacijsku zaštitu postižu ekstrakti lavande, kamilice i komorača. Sintetski antioksidans propil galat uspješno je povećao stabilnost masti jazavca, a butilhidroksianisol je manje efikasan.

Ključne riječi

mast jazavca, oksidacijska stabilnost, test održivosti, antioksidansi

Hrčak ID:

331956

URI

https://hrcak.srce.hr/331956

Datum izdavanja:

5.6.2025.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 171 *