Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Ocjena mlijeka i mliječnih proizvoda elektronskim jezikom

Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Major
Marina Krpan
Ines Panjkota Krbavčić
Goran Šarić
Ksenija Marković
Nada Vahčić


Puni tekst: engleski pdf 917 Kb

str. 193-200

preuzimanja: 1.937

citiraj


Sažetak

Elektronski jezik ili senzor okusa prilično je dobro razvijen u posljednjih desetak godina, zahvaljujući njegovu velikom potencijalu u kontroli kvalitete prehrambenih proizvoda. Temeljen je na elektrokemijskim senzorima u kombinaciji s multivarijantnim analizama podataka. Cilj ovog rada bio je pomoću elektronskog jezika raspoznati različite uzorke mlijeka i jogurta različitih proizvođača te različite mliječne proizvode jednog proizvođača. Rezultati su izvedeni iz prikaza dobivenih statističkom metodom analize glavnih komponenata. Pomoću elektronskog jezika α-ASTREE (Alpha M.O.S) uspješno su prikazane razlike između pet uzoraka mlijeka različitih proizvođača kupljenih na hrvatskom tržištu, pet uzoraka jogurta različitih proizvođača kupljenih također na hrvatskom tržištu, te između različitih mliječnih proizvoda jednog proizvođača.

Ključne riječi

elektronski jezik; mliječni proizvodi; matrica senzora

Hrčak ID:

40508

URI

https://hrcak.srce.hr/40508

Datum izdavanja:

5.9.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.010 *