Ostalo
Ocjena mlijeka i mliječnih proizvoda elektronskim jezikom
Mirjana Hruškar
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Major
Marina Krpan
Ines Panjkota Krbavčić
Goran Šarić
Ksenija Marković
Nada Vahčić
Sažetak
Elektronski jezik ili senzor okusa prilično je dobro razvijen u posljednjih desetak godina, zahvaljujući njegovu velikom potencijalu u kontroli kvalitete prehrambenih proizvoda. Temeljen je na elektrokemijskim senzorima u kombinaciji s multivarijantnim analizama podataka. Cilj ovog rada bio je pomoću elektronskog jezika raspoznati različite uzorke mlijeka i jogurta različitih proizvođača te različite mliječne proizvode jednog proizvođača. Rezultati su izvedeni iz prikaza dobivenih statističkom metodom analize glavnih komponenata. Pomoću elektronskog jezika α-ASTREE (Alpha M.O.S) uspješno su prikazane razlike između pet uzoraka mlijeka različitih proizvođača kupljenih na hrvatskom tržištu, pet uzoraka jogurta različitih proizvođača kupljenih također na hrvatskom tržištu, te između različitih mliječnih proizvoda jednog proizvođača.
Ključne riječi
elektronski jezik; mliječni proizvodi; matrica senzora
Hrčak ID:
40508
URI
Datum izdavanja:
5.9.2009.
Posjeta: 4.010 *