Izvorni znanstveni članak
Određivanje udjela fenola i antioksidacijskog kapaciteta u sortama borovnice (Vaccinium corymbosum L.) uzgojenim na području sjeverozapadne Hrvatske
Verica Dragović-Uzelac
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva , HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Savić
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Jandrićeva 42, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ana Brala
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva , HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Branka Levaj
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva , HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Danijela Bursać Kovačević
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva , HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ante Biško
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Jandrićeva 42, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Svrha je ovoga istraživanja odrediti udjel fenola: ukupne fenole (TPC), flavonoide (TF), antocijane (TA), flavan-3-ole (TF3ols), zatim ukupni antioksidacijski kapacitet (TAC) i redukcijsku snagu (RP) u četiri sorte borovnica (Vaccinium corymbosum L.) introduciranih u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske. Fenolni su spojevi određeni spektrofotometrijskim metodama, TAC je određen DPPH i ABTS metodama te RP FRAP metodom. Sve su sorte sadržavale veliku količinu TPC, TF, TA i manju količinu TF3ols. Među istraživanim sortama, sorta Sierra sadržavala je najveću količinu svih skupina fenolnih spojeva, zatim sorta Elliott te Bluecrop i Duke. Statistički značajne razlike utvrđene su u količini fenolnih spojeva različitih sorata te zbog sezone uzgoja (p<0.05). Udjeli fenolnih spojeva bili su veći u sortama uzgojenim tijekom 2006. Istraživane sorte imaju veliki antioksidacijski kapacitet i redukcijsku snagu, a sve skupine fenolnih spojeva pokazuju vrlo visoku korelaciju s TAC i RP (R=0,46 do 0,99). Istraživanjem je utvrđeno da uzgoj u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske pogoduje introdukciji istraživanih sorata borovnice. Općenito su plodovi borovnice bogat izvor fenolnih spojeva, koji pokazuju očigledan antioksidacijski kapacitet.
Ključne riječi
borovnica; fenoli; antioksidacijski kapacitet; redukcijska snaga
Hrčak ID:
53631
URI
Datum izdavanja:
10.6.2010.
Posjeta: 5.761 *