Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1K izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture

Jadranka Frece ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ksenija Markov ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Domagoj Čvek ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Dragan Kovačević ; Zavod za prehrambene tehonologije, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijekum, Kuhačeva 20, 31000 Osijek
Tihana Krcivoj ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 314 Kb

str. 210-216

preuzimanja: 1.401

citiraj


Sažetak

U ovom je radu ispitana adhezija bakterijskoj soja L. plantarum 1K izoliranog iz kulena na tanko i debelo crijevo miša u in vitro i in vivo
uvjetima. Budući da je u preliminarnim istraživanjima L. plantarum 1K pokazao značajnu inhibiciju rasta prema patogenim mikroor-
ganizmima iz hrane, proizveo značajnu količinu mliječne kiseline (21,96 g/l) te zadovoljio osnovne kriterije za selekciju probiotičkog
soja u in vitro uvjetima, provedena su in vivo istraživanja na pokusnim miševima. L. plantarum 1K znatno smanjuje broj bakterijskih
stanica Salmonella sp. u miševa inciranih sa bakterijom Salmonella sp., te smanjuje translokaciju Salmonella sp. u jetru miševa. L.
plantarum 1K je pokazao osnovne funkcionalne kriterije za izbor probiotičkih sojeva, te se kao takav može upotrijebiti kao funkcio-
nalna autohtona starter kultura za fermentirane mesne proizvode.

Ključne riječi

probiotik, funkcionalne starter kulture, L. plantarum, in vitro i in vivo adhezija, Salmonella sp

Hrčak ID:

61999

URI

https://hrcak.srce.hr/61999

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.021 *