Skip to the main content

Short communication, Note

Utjecaj obrade 1-metilciklopropenom na zrenje i kakvoću ubrane šljive sapodilo

Zhong Qiuping ; School of Food Science and Technology, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi Jiangsu Province, PR China
Xia Wenshui ; School of Food Science and Technology, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi Jiangsu Province, PR China
Yueming Jiang ; South China Botanic Garden, The Chinese Academy of Sciences, Guangzhou Leyiju 510650, PR China


Full text: english pdf 104 Kb

page 535-539

downloads: 1.095

cite

Full text: croatian pdf 28 Kb

page 535-539

downloads: 274

cite


Abstract

Ubrani plodovi šljive sapodilo izloženi su inhibitoru djelovanja etena 1- metilciklopropenu (1-MCP), volumne koncentracije od 0, 40 ili 80 nL/L, tijekom 24 h pri 20 °C. Voće je zatim skladišteno na 20 °C i 85-95 % relativne vlažnosti, pa su zatim procijenjeni njegova kakvoća i karakteristike zrenja. Obrada 1-metilcikloproprenom odgodila je maksimalnu respiraciju, proizvodnju etena i poligalakturonaze za 6 dana. Također je odgodila smanjenje koncentracije vitamina C, titracijske kiselosti i udjela klorofila do kojeg dolazi zrenjem voća. U usporedbi s netretiranim voćem usporena je i promjena udjela čvrste tvari. Primjena 1-metilciklopropena djelotvorna je tehnologija inhibicije zrenja i očuvanja kakvoće ubrane šljive sapodilo.

Keywords

Hrčak ID:

110192

URI

https://hrcak.srce.hr/110192

Publication date:

15.12.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 2.172 *