Kratko priopćenje
Utjecaj obrade 1-metilciklopropenom na zrenje i kakvoću ubrane šljive sapodilo
Zhong Qiuping
; School of Food Science and Technology, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi Jiangsu Province, PR China
Xia Wenshui
; School of Food Science and Technology, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi Jiangsu Province, PR China
Yueming Jiang
; South China Botanic Garden, The Chinese Academy of Sciences, Guangzhou Leyiju 510650, PR China
Sažetak
Ubrani plodovi šljive sapodilo izloženi su inhibitoru djelovanja etena 1- metilciklopropenu (1-MCP), volumne koncentracije od 0, 40 ili 80 nL/L, tijekom 24 h pri 20 °C. Voće je zatim skladišteno na 20 °C i 85-95 % relativne vlažnosti, pa su zatim procijenjeni njegova kakvoća i karakteristike zrenja. Obrada 1-metilcikloproprenom odgodila je maksimalnu respiraciju, proizvodnju etena i poligalakturonaze za 6 dana. Također je odgodila smanjenje koncentracije vitamina C, titracijske kiselosti i udjela klorofila do kojeg dolazi zrenjem voća. U usporedbi s netretiranim voćem usporena je i promjena udjela čvrste tvari. Primjena 1-metilciklopropena djelotvorna je tehnologija inhibicije zrenja i očuvanja kakvoće ubrane šljive sapodilo.
Ključne riječi
Hrčak ID:
110192
URI
Datum izdavanja:
15.12.2006.
Posjeta: 2.172 *