Skip to the main content

Review article

Campylobacter spp. u mesu peradi

Stefani Levak, orcid id orcid.org/0000-0002-9208-2255 ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb


Full text: croatian pdf 263 Kb

page 558-565

downloads: 1.679

cite


Abstract

Termorolerantne vrste bakterijskog roda Campylobacter (C. jejuni, C. coli, C. lari, C. upsaliensis) su najčešći uzročnici bolesti kampilobakterioze koja se prenosi hranom u razvijenim zemljama. Meso peradi, osobito svježe pileće meso, smatra se najznačajnijim izvorom infekcije za ljude. Križna kontaminacija je najznačajniji put prijenosa ovog uzročnika pa stoga prevencija predstavlja ključan način zaštite zdravlja ljudi. Širenje ove zoonoze se može spriječiti poštivanjem higijensko-sanitarnih mjera u uzgoju, transportu, klaoničkoj obradi, preradi proizvoda animalnog porijekla, plasmanu hrane na tržište i pripremi hrane u kućanstvima.

Keywords

Campylobacter spp.; pileće meso; kampilobakterioza; križna kontaminacija

Hrčak ID:

152390

URI

https://hrcak.srce.hr/152390

Publication date:

20.12.2015.

Article data in other languages: english italian spanish german

Visits: 2.663 *