Skip to the main content

Professional paper

Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje

Vlatka Petravić - Tominac orcid id orcid.org/0000-0002-0680-5702 ; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Mateja Belošević ; Hospira Zagreb d.o.o.
Damir Oros ; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Vesna Zechner - Krpan ; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Mara Banović ; Faculty od Food Technology and Biotechnology


Full text: croatian pdf 2.479 Kb

page 85-90

downloads: 764

cite


Abstract

Analizirano je pet vina Škrlet proizvedenih od istoimene autohtone sorte grožđa u Volodersko-Ivanićgradskom vinogorju (podregija Moslavina) i Petrinjskom vinogorju (podregija Pokuplje). Primjenom standardnih metoda analize određene su koncentracije reducirajućih šećera, ukupnih kiselina, hlapljivih kiselina, ekstrakta te slobodnog, vezanog i ukupnog SO2. Volumni udio etanola određen je primjenom dviju metoda - tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) i plinskom kromatografijom (GC). Za određivanje udjela jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola primijenjena je HPLC metoda. Većina uzoraka zadovoljila je Pravilnikom propisane kriterije za kvalitetna vina, dok je jedan odstupao s obzirom na koncentracije glicerola i ukupnih kiselina.

Keywords

autohtona sorta grožđa; Moslavina; Pokuplje; Škrlet

Hrčak ID:

166825

URI

https://hrcak.srce.hr/166825

Publication date:

1.7.2016.

Visits: 1.666 *