Skip to the main content

Professional paper

Kvaliteta mlijeka pojedinih otkupnih područja u Republici Hrvatskoj

Dražeta Dražetić
Neven Antunac ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija
Samir Kalit


Full text: croatian pdf 172 Kb

page 227-234

downloads: 1.297

cite


Abstract

U skupnim uzorcima kravljeg mlijeka s pet otkupnih područja u Republici Hrvatskoj analiziran je kemijski sastav i higijenska kakvoća. Istraživanje kvalitete mlijeka provedeno je tijekom jednogodišnjeg razdoblja (1998/99.) tj. prije prihvaćanja Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Svrha istraživanja bila je utvrditi udio uzoraka mlijeka koji će svojom kvalitetom zadovoljiti europske standarde i kriterije propisane Pravilnikom. U uzorcima mlijeka utvrđena je količina (%): mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti, broj somatskih stanica i ukupni broj mikroorganizama. Otkupna područja značajno se razlikuju (P<0,05) po količini bjelančevina i suhe tvari bez masti. Količine masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti niže od vrijednosti propisanih Pravilnikom utvrđene su u 3,23%, 4,55% i 24,78% analiziranih uzoraka mlijeka. Propisanoj higijenskoj kvaliteti mlijeka, u odnosu na kemijski sastav, nije udovoljio veći broj uzoraka. Vrednovanjem higijenske kvalitete mlijeka novim sustavom plaćanja te striktno pridržavanje osnovnih postupaka u proizvodnji mlijeka zasigurno će rezultirati takvim poboljšanjem kvalitete mlijeka koji će zadovoljiti propisane hrvatske i europske kriterije.

Keywords

mlijeko; kemijski sastav; higijenska kvaliteta; Pravilnik

Hrčak ID:

1682

URI

https://hrcak.srce.hr/1682

Publication date:

10.7.2003.

Article data in other languages: english

Visits: 2.978 *