Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kvaliteta mlijeka pojedinih otkupnih područja u Republici Hrvatskoj

Dražeta Dražetić
Neven Antunac ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija
Samir Kalit


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 227-234

preuzimanja: 1.106

citiraj


Sažetak

U skupnim uzorcima kravljeg mlijeka s pet otkupnih područja u Republici Hrvatskoj analiziran je kemijski sastav i higijenska kakvoća. Istraživanje kvalitete mlijeka provedeno je tijekom jednogodišnjeg razdoblja (1998/99.) tj. prije prihvaćanja Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Svrha istraživanja bila je utvrditi udio uzoraka mlijeka koji će svojom kvalitetom zadovoljiti europske standarde i kriterije propisane Pravilnikom. U uzorcima mlijeka utvrđena je količina (%): mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti, broj somatskih stanica i ukupni broj mikroorganizama. Otkupna područja značajno se razlikuju (P<0,05) po količini bjelančevina i suhe tvari bez masti. Količine masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti niže od vrijednosti propisanih Pravilnikom utvrđene su u 3,23%, 4,55% i 24,78% analiziranih uzoraka mlijeka. Propisanoj higijenskoj kvaliteti mlijeka, u odnosu na kemijski sastav, nije udovoljio veći broj uzoraka. Vrednovanjem higijenske kvalitete mlijeka novim sustavom plaćanja te striktno pridržavanje osnovnih postupaka u proizvodnji mlijeka zasigurno će rezultirati takvim poboljšanjem kvalitete mlijeka koji će zadovoljiti propisane hrvatske i europske kriterije.

Ključne riječi

mlijeko, kemijski sastav, higijenska kvaliteta, Pravilnik

Hrčak ID:

1682

URI

https://hrcak.srce.hr/1682

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.068 *