Skip to the main content

Short communication, Note

Sigurnost hrane u ovisnosti o uvjetima transporta i pohrane

Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Andrea Gross Bošković ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Brigita Hengl ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane


Full text: croatian pdf 130 Kb

page 510-513

downloads: 435

cite

Full text: german pdf 130 Kb

page 513-513

downloads: 334

cite

Full text: italian pdf 130 Kb

page 514-514

downloads: 1.338

cite

Full text: spanish pdf 130 Kb

page 513-513

downloads: 351

cite

Full text: english pdf 113 Kb

page 537-540

downloads: 527

cite


Abstract

Transport i pohrana postupci su koji utječu na sigurnost hrane. Tijekom uskladištenja i transporta moraju se zadržati temperaturni uvjeti koji onemogućavaju rast eventualno prisutnih patogenih i bakterija kvarenja. Ishod hlađenja mesa usko je povezan s početnim brojem mikroorganizama i uvjetima njegovog transporta i pohrane, koji pak ovise o odnosu vremena i temperature. Bakterije kvarenja rastu brže od patogenih i stoga je smanjena mogućnost primjene različitih kombinacija temperature i vremena transporta mesa. Kako bi se zadovoljili propisani uvjeti postupaka s hranom u prometu i deklarirana održivost mesa tijekom pohrane, naglasak je i dalje na primjeni preduvjetnih programa i sustava samokontrole u primarnoj proizvodnji, a potom i mesoprerađivačkoj industriji.

Keywords

sigurnost hrane; transport; mikrobiološka kontaminacija

Hrčak ID:

170900

URI

https://hrcak.srce.hr/170900

Publication date:

16.12.2016.

Article data in other languages: german italian spanish english

Visits: 5.325 *