Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Sigurnost hrane u ovisnosti o uvjetima transporta i pohrane

Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Andrea Gross Bošković ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Brigita Hengl ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane


Puni tekst: hrvatski pdf 130 Kb

str. 510-513

preuzimanja: 347

citiraj

Puni tekst: njemački pdf 130 Kb

str. 513-513

preuzimanja: 252

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 130 Kb

str. 514-514

preuzimanja: 1.112

citiraj

Puni tekst: španjolski pdf 130 Kb

str. 513-513

preuzimanja: 283

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 113 Kb

str. 537-540

preuzimanja: 448

citiraj


Sažetak

Transport i pohrana postupci su koji utječu na sigurnost hrane. Tijekom uskladištenja i transporta moraju se zadržati temperaturni uvjeti koji onemogućavaju rast eventualno prisutnih patogenih i bakterija kvarenja. Ishod hlađenja mesa usko je povezan s početnim brojem mikroorganizama i uvjetima njegovog transporta i pohrane, koji pak ovise o odnosu vremena i temperature. Bakterije kvarenja rastu brže od patogenih i stoga je smanjena mogućnost primjene različitih kombinacija temperature i vremena transporta mesa. Kako bi se zadovoljili propisani uvjeti postupaka s hranom u prometu i deklarirana održivost mesa tijekom pohrane, naglasak je i dalje na primjeni preduvjetnih programa i sustava samokontrole u primarnoj proizvodnji, a potom i mesoprerađivačkoj industriji.

Ključne riječi

sigurnost hrane; transport; mikrobiološka kontaminacija

Hrčak ID:

170900

URI

https://hrcak.srce.hr/170900

Datum izdavanja:

16.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: njemački talijanski španjolski engleski

Posjeta: 3.938 *