Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.55.03.17.4981
Fermentacija na čvrstoj podlozi smanjuje maseni udjel fitinske kiseline, poboljšava svojstva mioinozitol fosfata i povećava iskoristivost mineralnih tvari iz lanene pogače
Robert Duliński
orcid.org/0000-0002-0370-2556
; Department of Food Biotechnology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Kraków, Poland
Bożena Stodolak
; Department of Food Biotechnology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Kraków, Poland
Łukasz Byczyński
; Department of Food Biotechnology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Kraków, Poland
Aleksander Poreda
; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Kraków, Poland
Anna Starzyńska-Janiszewska
; Department of Food Biotechnology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Kraków, Poland
Krzysztof Żyła
; Department of Food Biotechnology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Kraków, Poland
Abstract
U radu su ispitani in vitro sljedeći parametri: udjel fitata (InsP6), svojstva mioinozitol fosfata i iskoristivost esencijalnih mineralnih tvari iz lanene pogače fermentirane s pomoću gljivice Rhizopus oligosporus (DSM 1964 i ATCC 64063). Maseni udjel fitata u lanenoj pogači bio je 13,9 mg/g, nakon 96 sati fermentacije s pomoću R. oligosporus DSM 1964 smanjen je za
48 %, a s pomoću R. oligosporus ATCC 64063 za 33 %. Fermentacijom s pomoću soja DSM 1964 postignuti su bolji rezultati, jer je dobiven dominantni mioinozitol InsP3-5, dok je fermentacijom s pomoću soja ATCC 64603 dobiven uglavnom InsP5-6. Fermentacijom na čvrstoj podlozi od lanene pogače poboljšana je in vitro iskoristivost kalcija za 14 %, magnezija za 3,3 % i fosfora za 2-4 %.
Keywords
lanena pogača; fermentacija na čvrstoj podlozi; fitati; mioinozitol fosfati; iskoristivost mineralnih tvari
Hrčak ID:
186558
URI
Publication date:
19.9.2017.
Visits: 1.736 *