Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/m.20.5.4

Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima

Ana Robina
Kornelija Jurina ; Laboratorij za ispitivanje zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opće uporabe Zin-lab, Zagreb, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 2.090 Kb

page 396-399

downloads: 638

cite


Abstract

Mesni pripravci mogu biti proizvedeni od jedne ili više vrsta mljevenog mesa i dodanih sastojaka a stavljaju se na tržište najčešće pod nazivima: ćevapčići, pljeskavica ili hamburger. U uvjetima proizvodnje i distribucije takvih proizvoda kontaminacija bakterijom Escherichia coli je uvijek moguća. U ovom radu pretraženo je 50 uzoraka mesnih pripravaka na nalaz bakterije E. coli čiji dokaz ukazuje na fekalno zagađenje hrane. Samo u 8% uzoraka mesnih pripravaka bakterija je dokazana u broju manjem od 500 cfu/g, što govori da su svi analizirani uzorci u ovom istraživanju pokazali zadovoljavajuće rezultate u odnosu na propisane mikrobiološke kriterije za hranu.

Keywords

Escherichia coli; mesni pripravci

Hrčak ID:

207229

URI

https://hrcak.srce.hr/207229

Publication date:

23.10.2018.

Article data in other languages: german italian spanish

Visits: 2.084 *