Review article
STAVOVI POTROŠAČA O EKOLOŠKI UZGOJENOJ HRANI I IMPLIKACIJE NA UGOSTITELJSTVO
Ivona Križanec
Dina Lončarić
orcid.org/0000-0003-2285-0252
; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Opatija, Hrvatska
Lidija Bagarić
orcid.org/0000-0002-1203-0050
; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Opatija, Hrvatska
Abstract
Svrha ovoga rada jest spoznati stavove hrvatskih potrošača prema ekološki uzgojenoj, odnosno organskoj hrani te utvrditi njihov odnos prema ponudi takve hrane u ugostiteljskim objektima. Empirijsko istraživanje provedeno je metodom anketnog ispitivanja na prigodnom uzorku s područja Republike Hrvatske. Istraživanje je pokazalo da većina hrvatskih potrošača rijetko kupuje organsku hranu, ali da prema istoj ipak imaju pozitivne stavove. Istraživanjem je utvrđeno da je najčešći motiv za kupnju ekološki uzgojene hrane povezan sa zdravljem, dok se kao najčešći razlog za odustajanje od kupnje ekološki uzgojene hrane navode više cijene ekološki uzgojene hrane u odnosu na konvencionalno uzgojenu hranu. Nadalje, iako većina ispitanika nije sklona konzumaciju ekološki uzgojene hrane u ugostiteljskim objektima, utvrđeno je da bi ispitanici koji češće kupuju i konzumiraju ekološki uzgojenu hranu, željeli da se ona nudi i u ugostiteljskim objektima te da su spremni za nju platiti više.
Keywords
potrošači; stavovi potrošača; ekološki uzgojena hrana; ugostiteljstvo.
Hrčak ID:
216538
URI
Publication date:
31.12.2018.
Visits: 2.529 *