hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

STAVOVI POTROŠAČA O EKOLOŠKI UZGOJENOJ HRANI I IMPLIKACIJE NA UGOSTITELJSTVO

Ivona Križanec
Dina Lončarić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2285-0252 ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Opatija, Hrvatska
Lidija Bagarić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1203-0050 ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Opatija, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (80 KB) str. 99-110 preuzimanja: 95* citiraj
APA 6th Edition
Križanec, I., Lončarić, D. i Bagarić, L. (2018). STAVOVI POTROŠAČA O EKOLOŠKI UZGOJENOJ HRANI I IMPLIKACIJE NA UGOSTITELJSTVO. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, (3-4/2018), 99-110. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/216538
MLA 8th Edition
Križanec, Ivona, et al. "STAVOVI POTROŠAČA O EKOLOŠKI UZGOJENOJ HRANI I IMPLIKACIJE NA UGOSTITELJSTVO." Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, vol. , br. 3-4/2018, 2018, str. 99-110. https://hrcak.srce.hr/216538. Citirano 14.10.2019.
Chicago 17th Edition
Križanec, Ivona, Dina Lončarić i Lidija Bagarić. "STAVOVI POTROŠAČA O EKOLOŠKI UZGOJENOJ HRANI I IMPLIKACIJE NA UGOSTITELJSTVO." Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku , br. 3-4/2018 (2018): 99-110. https://hrcak.srce.hr/216538
Harvard
Križanec, I., Lončarić, D., i Bagarić, L. (2018). 'STAVOVI POTROŠAČA O EKOLOŠKI UZGOJENOJ HRANI I IMPLIKACIJE NA UGOSTITELJSTVO', Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, (3-4/2018), str. 99-110. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/216538 (Datum pristupa: 14.10.2019.)
Vancouver
Križanec I, Lončarić D, Bagarić L. STAVOVI POTROŠAČA O EKOLOŠKI UZGOJENOJ HRANI I IMPLIKACIJE NA UGOSTITELJSTVO. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku [Internet]. 2018 [pristupljeno 14.10.2019.];(3-4/2018):99-110. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/216538
IEEE
I. Križanec, D. Lončarić i L. Bagarić, "STAVOVI POTROŠAČA O EKOLOŠKI UZGOJENOJ HRANI I IMPLIKACIJE NA UGOSTITELJSTVO", Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, vol., br. 3-4/2018, str. 99-110, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/216538. [Citirano: 14.10.2019.]

Sažetak
Svrha ovoga rada jest spoznati stavove hrvatskih potrošača prema ekološki uzgojenoj, odnosno organskoj hrani te utvrditi njihov odnos prema ponudi takve hrane u ugostiteljskim objektima. Empirijsko istraživanje provedeno je metodom anketnog ispitivanja na prigodnom uzorku s područja Republike Hrvatske. Istraživanje je pokazalo da većina hrvatskih potrošača rijetko kupuje organsku hranu, ali da prema istoj ipak imaju pozitivne stavove. Istraživanjem je utvrđeno da je najčešći motiv za kupnju ekološki uzgojene hrane povezan sa zdravljem, dok se kao najčešći razlog za odustajanje od kupnje ekološki uzgojene hrane navode više cijene ekološki uzgojene hrane u odnosu na konvencionalno uzgojenu hranu. Nadalje, iako većina ispitanika nije sklona konzumaciju ekološki uzgojene hrane u ugostiteljskim objektima, utvrđeno je da bi ispitanici koji češće kupuju i konzumiraju ekološki uzgojenu hranu, željeli da se ona nudi i u ugostiteljskim objektima te da su spremni za nju platiti više.

Ključne riječi
potrošači; stavovi potrošača; ekološki uzgojena hrana; ugostiteljstvo.

Hrčak ID: 216538

URI
https://hrcak.srce.hr/216538

[engleski]

Posjeta: 144 *