Pregledni rad
Tvorbene posebnosti bosanskohercegovačkoga obrtničkog i drugog nazivlja – Gdje najčešće kupujemo: u pekarni, pekari ili pekarnici?
Irina Budimir
; Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru
Josipa Šunjić
; Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru
Sažetak
Cilj je rada predstaviti tvorbene posebnosti bosanskohercegovačkoga obrtničkog i drugog nazivlja. Iz baze podataka registriranih obrtničkih, ugostiteljskih, uslužnih objekata na području županija u Federaciji Bosne i Hercegovine s većinskim hrvatskim stanovništvom: Hercegovačko-neretvanske županije, Zapadnohercegovačke županije i Hercegbosanske uzeti su primjeri za raščlambu sufiksalnih izvedenica i njihove različite učestalosti s obzirom na pojavu usporednica s dva ili tri tvorbena nastavka koji pripadaju različitim stilovima hrvatskoga jezika.
Cilj je rada istražiti koliko su izvedenice, kojima su imenovani bosanskohercegovački obrtnički, ugostiteljski i uslužni objekti kao i nazivi gospodarskih društava, tvorene u skladu s hrvatskom standardnom tvorbenom normom i koliko su toj normi (ne)dosljedne. Prikazat će se i pravopisna neujednačenost pojedinih složenica u raščlanjenu registru naziva. Raščlanjena je i struktura ostalih naziva s obzirom na podrijetlo tvorbena modela.
Ključne riječi
tvorba riječi; sufiksacija; obrtničko nazivlje
Hrčak ID:
219736
URI
Datum izdavanja:
19.12.2018.
Posjeta: 1.507 *