Conference paper
https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata
Danijel Karolyi
orcid.org/0000-0003-0409-9071
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Full text: croatian pdf 407 Kb
page 497-505
downloads: 364
cite
APA 6th Edition
Karolyi, D. (2021). Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (6.), 497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel. "Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., no. 6., 2021, pp. 497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3. Accessed 27 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel. "Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., no. 6. (2021): 497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
Harvard
Karolyi, D. (2021). 'Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(6.), pp. 497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
Vancouver
Karolyi D. Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [cited 2024 November 27];23.(6.):497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
IEEE
D. Karolyi, "Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., no. 6., pp. 497-505, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
Download JATS file
Abstract
Proizvodnja nekastriranih muških svinja i imunokastrata, kao alternativa kirurškoj kastraciji muških odojaka, rezultirala je brojnim novim izazovima u svinjogojskoj proizvodnji. Novi momenti u proizvodnji vezani su prvenstveno uz otkrivanje i smanjenje pojave neugodnog mirisa i okusa mesa koja se javlja u nekih nekastriranih mužjaka (tzv. nerastovsko svojstvo), smanjenje agresije i pitanje dobrobiti životinja, specifične hranidbene potrebe i uvjete držanja, kvalitetu trupova i mesa, te potrošačku prihvatljivost. U radu su predstavljene najvažnije prednosti i nedostatci u proizvodnji svinjskog mesa s nekastriranim muškim svinjama i immunokastratima.
Keywords
svinje; nerastovsko svojstvo; kirurška kastracija; proizvodnja nerasta; imunokastracija
Hrčak ID:
267608
URI
https://hrcak.srce.hr/267608
Publication date:
15.12.2021.
Article data in other languages:
italian
spanish
english
german
Visits: 2.015
*