Izlaganje sa skupa
https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata
Danijel Karolyi
orcid.org/0000-0003-0409-9071
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 407 Kb
str. 497-505
preuzimanja: 393
citiraj
APA 6th Edition
Karolyi, D. (2021). Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (6.), 497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel. "Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 6., 2021, str. 497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3. Citirano 05.12.2024.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel. "Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 6. (2021): 497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
Harvard
Karolyi, D. (2021). 'Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(6.), str. 497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
Vancouver
Karolyi D. Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 05.12.2024.];23.(6.):497-505. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
IEEE
D. Karolyi, "Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 6., str. 497-505, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.6.3
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Proizvodnja nekastriranih muških svinja i imunokastrata, kao alternativa kirurškoj kastraciji muških odojaka, rezultirala je brojnim novim izazovima u svinjogojskoj proizvodnji. Novi momenti u proizvodnji vezani su prvenstveno uz otkrivanje i smanjenje pojave neugodnog mirisa i okusa mesa koja se javlja u nekih nekastriranih mužjaka (tzv. nerastovsko svojstvo), smanjenje agresije i pitanje dobrobiti životinja, specifične hranidbene potrebe i uvjete držanja, kvalitetu trupova i mesa, te potrošačku prihvatljivost. U radu su predstavljene najvažnije prednosti i nedostatci u proizvodnji svinjskog mesa s nekastriranim muškim svinjama i immunokastratima.
Ključne riječi
svinje; nerastovsko svojstvo; kirurška kastracija; proizvodnja nerasta; imunokastracija
Hrčak ID:
267608
URI
https://hrcak.srce.hr/267608
Datum izdavanja:
15.12.2021.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
engleski
njemački
Posjeta: 2.089
*