Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

https://doi.org/10.31727/m.23.6.3

Proizvodnja svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata

Danijel Karolyi orcid id orcid.org/0000-0003-0409-9071 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 407 Kb

str. 497-505

preuzimanja: 393

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Proizvodnja nekastriranih muških svinja i imunokastrata, kao alternativa kirurškoj kastraciji muških odojaka, rezultirala je brojnim novim izazovima u svinjogojskoj proizvodnji. Novi momenti u proizvodnji vezani su prvenstveno uz otkrivanje i smanjenje pojave neugodnog mirisa i okusa mesa koja se javlja u nekih nekastriranih mužjaka (tzv. nerastovsko svojstvo), smanjenje agresije i pitanje dobrobiti životinja, specifične hranidbene potrebe i uvjete držanja, kvalitetu trupova i mesa, te potrošačku prihvatljivost. U radu su predstavljene najvažnije prednosti i nedostatci u proizvodnji svinjskog mesa s nekastriranim muškim svinjama i immunokastratima.

Ključne riječi

svinje; nerastovsko svojstvo; kirurška kastracija; proizvodnja nerasta; imunokastracija

Hrčak ID:

267608

URI

https://hrcak.srce.hr/267608

Datum izdavanja:

15.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski engleski njemački

Posjeta: 2.089 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.