Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/m.24.2.1
Utvrđivanje kvalitativnih parametara „Visočke pečene janjetine“ u cilju zaštite na nacionalnom nivou
Amir Ganić
orcid.org/0000-0002-9349-9482
; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Saća Halilović
orcid.org/0000-0001-5547-4105
; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Amir Čaušević
; Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Mersiha Alkić-Subačić
; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Full text: croatian pdf 704 Kb
page 143-155
downloads: 375
cite
APA 6th Edition
Ganić, A., Halilović, S., Čaušević, A. & Alkić-Subačić, M. (2022). Utvrđivanje kvalitativnih parametara „Visočke pečene janjetine“ u cilju zaštite na nacionalnom nivou. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (2.), 143-155. https://doi.org/10.31727/m.24.2.1
MLA 8th Edition
Ganić, Amir, et al. "Utvrđivanje kvalitativnih parametara „Visočke pečene janjetine“ u cilju zaštite na nacionalnom nivou." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., no. 2., 2022, pp. 143-155. https://doi.org/10.31727/m.24.2.1. Accessed 29 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Ganić, Amir, Saća Halilović, Amir Čaušević and Mersiha Alkić-Subačić. "Utvrđivanje kvalitativnih parametara „Visočke pečene janjetine“ u cilju zaštite na nacionalnom nivou." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., no. 2. (2022): 143-155. https://doi.org/10.31727/m.24.2.1
Harvard
Ganić, A., et al. (2022). 'Utvrđivanje kvalitativnih parametara „Visočke pečene janjetine“ u cilju zaštite na nacionalnom nivou', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(2.), pp. 143-155. https://doi.org/10.31727/m.24.2.1
Vancouver
Ganić A, Halilović S, Čaušević A, Alkić-Subačić M. Utvrđivanje kvalitativnih parametara „Visočke pečene janjetine“ u cilju zaštite na nacionalnom nivou. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [cited 2024 December 29];24.(2.):143-155. https://doi.org/10.31727/m.24.2.1
IEEE
A. Ganić, S. Halilović, A. Čaušević and M. Alkić-Subačić, "Utvrđivanje kvalitativnih parametara „Visočke pečene janjetine“ u cilju zaštite na nacionalnom nivou", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., no. 2., pp. 143-155, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.2.1
Download JATS file
Abstract
S ciljem zaštite tradicionalne „Visočke pečene janjetine“ oznakom geografskog porijekla pro-vedena su istraživanja na nacionalnom nivou. Po prvi put je detaljno praćen cjelokupni tehnološki po-stupak proizvodnje, od faze iskrvarenja životinje, primarne obrade trupa i konfekcioniranja mesa, do termičke obrade. Osnovni motiv istraživanja bio je ustanoviti autentičnost ovog specifičnog načina ter-mičke obrade janjećeg mesa i njegovu vezu sa ispitivanim područjem (Visoko). Uz navedeno, jedan od ciljeva je bio laboratorijskim ispitivanjima kvantificirati osnovne kvalitativne parametre. Ustanovlje-ni indikatori kvalitete „Visočke pečene janjetine“ poslužit će kao referentni pokazatelji u predstojećim aktivnostima, prilikom utvrđivanja proizvođačke specifikacije. U radu su utvrđivani senzorni, kemijski i mikrobiološki parametri kvalitete „Visočke pečene janjetine“. Senzorna ocjena pokazala je da je kva-liteta Visočke pečene janjetine ekstra visoka, pri čemu je boja najbolje ocijenjeno svojstvo. Srednje vri-jednosti kemijskih parametara iznosile su kako slijedi: 54,18 % vode, masti 19,44 %, proteina 25,28 %, pepela 1,10 %, NaCl 0,20 %. Prosječna pH vrijednost iznosila je 6,47, a aw 0,958.
Keywords
Visočka pečena janjetina; tradicija; kvaliteta; oznaka geografskog porijekla
Hrčak ID:
276108
URI
https://hrcak.srce.hr/276108
Publication date:
14.4.2022.
Article data in other languages:
spanish
italian
english
german
Visits: 1.779
*