Preliminary communication
RAZLIKE U SADRŽAJU HRANJIVIH TVARI U RAZLIČITIM SORTAMA ULJANE REPICE
Eva Straková
; Veterinarsko i farmaceutsko Sveučilište Brno, Češka republika
Vlasta Šerman
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Pavel Suchý
; Veterinarsko i farmaceutsko Sveučilište Brno, Češka republika
Nora Mas
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Vladimír Večerek
; Veterinarsko i farmaceutsko Sveučilište Brno, Češka republika
Abstract
Istraživanje je provedeno s ciljem da se ukaže na razlike u hranjivom i biološki djelatnom sastavu pojedinih sorti uljane repice. Pozornost je posebno posvećena sadržaju dušičnih tvari i aminokiselina, s ciljem da se uljana repica iskoristi kao odgovarajući izvor bjelančevina u hranidbi farmskih životinja. U ovom radu navedeni su rezultati vlastitih istraživanja 26 sorti uljane repice, žetva 2006. Za objektivnu međusobnu usporedbu analiziranih sorti sadržaj pojedinačnih tvari, uključujući aminokiseline izražen je u
100 % suhe tvari. Kod analiziranih sorti uljane repice količina pojedinačnih sastojaka kretala se u 100% suhe tvari u rasponu: bjelančevine 203,6 – 238,0 g/kg, masti: 314,9 –422,0 g/kg, masti nakon hidrolize: 441,7 – 508,5 g/kg, sirova vlaknina
172,1 – 238,7 g/kg, ADF 111,3 – 149, 6 g/kg, ADL 38,6 – 67,8 g/kg, NDF 243,4 – 315,3 g/kg, NET 137,7 – 203,7 g/kg, škrob 32,5 – 40,4 g/kg, organske tvari 951,3 – 958,9 g/kg, pepeo 41,1 – 48,7 g/kg, kalcij 4,6 – 6,7 g/kg, fosfor 6,5 – 8,6 g/kg, magnezij 2,0 – 3,5 g/kg i bruto energija 27,6 – 28,6 MJ/kg. Na temelju rezultata analize aminokiselina može se zaključiti da su razlike u sadržaju aminokiselina kod pojedinačnih sorata uljane repice vrlo velike. Kod analiziranih sorata uljane repice varijabilnost izražena u 100% suhe tvari uzorka iznosila je: Asparaginska kiselina 10,0 – 16,9 g/kg, treonin 5,5 – 10, 0 g/kg, serin 5,6 – 9,9 g/kg, glutaminska kiselina 23,4 – 38,2 g/kg, prolin 1,8 – 16,4 g/kg, glicin 6,5 – 12,2 g/kg,
alanin 3,2 – 11,0 g/kg, valin 7,8 – 12,5 g/kg, metionin 1,6 – 4,4 g/kg, izoleucin 5,7 – 9,5 g/kg, leucin 9,9 – 16,7 g/kg, tirozin 4,1 – 6,6 g/kg, fenilalanin 5,8 – 9,7 g/kg, histidin 4,0 – 6,5 g/kg,
lizin 10,1 – 14,6 g/kg, arginin 10,2 – 16,9 g/kg. Na temelju rezultata analiza provedenih u ovom istraživanju može se zaključiti da se sadržaj hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice nije međusobno razlikovao dok su naprotiv, rezultati analiza aminokiselina ukazali na veće razlike među pojedinim sortama uljane repice.
Keywords
hranjive tvari; sorte uljane repice
Hrčak ID:
28967
URI
Publication date:
9.10.2008.
Visits: 1.623 *