Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

RAZLIKE U SADRŽAJU HRANJIVIH TVARI U RAZLIČITIM SORTAMA ULJANE REPICE

Eva Straková ; Veterinarsko i farmaceutsko Sveučilište Brno, Češka republika
Vlasta Šerman ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Pavel Suchý ; Veterinarsko i farmaceutsko Sveučilište Brno, Češka republika
Nora Mas ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Vladimír Večerek ; Veterinarsko i farmaceutsko Sveučilište Brno, Češka republika


Puni tekst: hrvatski pdf 85 Kb

str. 215-224

preuzimanja: 502

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno s ciljem da se ukaže na razlike u hranjivom i biološki djelatnom sastavu pojedinih sorti uljane repice. Pozornost je posebno posvećena sadržaju dušičnih tvari i aminokiselina, s ciljem da se uljana repica iskoristi kao odgovarajući izvor bjelančevina u hranidbi farmskih životinja. U ovom radu navedeni su rezultati vlastitih istraživanja 26 sorti uljane repice, žetva 2006. Za objektivnu međusobnu usporedbu analiziranih sorti sadržaj pojedinačnih tvari, uključujući aminokiseline izražen je u
100 % suhe tvari. Kod analiziranih sorti uljane repice količina pojedinačnih sastojaka kretala se u 100% suhe tvari u rasponu: bjelančevine 203,6 – 238,0 g/kg, masti: 314,9 –422,0 g/kg, masti nakon hidrolize: 441,7 – 508,5 g/kg, sirova vlaknina
172,1 – 238,7 g/kg, ADF 111,3 – 149, 6 g/kg, ADL 38,6 – 67,8 g/kg, NDF 243,4 – 315,3 g/kg, NET 137,7 – 203,7 g/kg, škrob 32,5 – 40,4 g/kg, organske tvari 951,3 – 958,9 g/kg, pepeo 41,1 – 48,7 g/kg, kalcij 4,6 – 6,7 g/kg, fosfor 6,5 – 8,6 g/kg, magnezij 2,0 – 3,5 g/kg i bruto energija 27,6 – 28,6 MJ/kg. Na temelju rezultata analize aminokiselina može se zaključiti da su razlike u sadržaju aminokiselina kod pojedinačnih sorata uljane repice vrlo velike. Kod analiziranih sorata uljane repice varijabilnost izražena u 100% suhe tvari uzorka iznosila je: Asparaginska kiselina 10,0 – 16,9 g/kg, treonin 5,5 – 10, 0 g/kg, serin 5,6 – 9,9 g/kg, glutaminska kiselina 23,4 – 38,2 g/kg, prolin 1,8 – 16,4 g/kg, glicin 6,5 – 12,2 g/kg,
alanin 3,2 – 11,0 g/kg, valin 7,8 – 12,5 g/kg, metionin 1,6 – 4,4 g/kg, izoleucin 5,7 – 9,5 g/kg, leucin 9,9 – 16,7 g/kg, tirozin 4,1 – 6,6 g/kg, fenilalanin 5,8 – 9,7 g/kg, histidin 4,0 – 6,5 g/kg,
lizin 10,1 – 14,6 g/kg, arginin 10,2 – 16,9 g/kg. Na temelju rezultata analiza provedenih u ovom istraživanju može se zaključiti da se sadržaj hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice nije međusobno razlikovao dok su naprotiv, rezultati analiza aminokiselina ukazali na veće razlike među pojedinim sortama uljane repice.

Ključne riječi

hranjive tvari, sorte uljane repice

Hrčak ID:

28967

URI

https://hrcak.srce.hr/28967

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.034 *