Professional paper
https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj
Josipa Lovasić
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Full text: croatian pdf 293 Kb
page 332-340
downloads: 396
cite
APA 6th Edition
Lovasić, J., Kozačinski, L. & Cvrtila, Ž. (2023). Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25. (4.), 332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
MLA 8th Edition
Lovasić, Josipa, et al. "Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 25., no. 4., 2023, pp. 332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4. Accessed 24 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Lovasić, Josipa, Lidija Kozačinski and Željka Cvrtila. "Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 25., no. 4. (2023): 332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
Harvard
Lovasić, J., Kozačinski, L., and Cvrtila, Ž. (2023). 'Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25.(4.), pp. 332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
Vancouver
Lovasić J, Kozačinski L, Cvrtila Ž. Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2023 [cited 2024 December 24];25.(4.):332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
IEEE
J. Lovasić, L. Kozačinski and Ž. Cvrtila, "Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.25., no. 4., pp. 332-340, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
Download JATS file
Abstract
Zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla u Republici Hrvatskoj nedovoljno je naglašena problematika s obzirom na količinu nusproizvoda koja svakodnevno nastaje i rizike koje nosi po zdravlje ljudi i životinja. Upravo zato potrebno ju je promatrati kroz aspekte higijene, epidemiologije, epizootiologije, ekologije i ekonomije. Pravilni i efikasni načini gospodarenja životinjskim nusproizvodima elaborirani su detaljnom legislativom na temelju koje se vrlo strogo kontroliraju. Uvedena kategorizacija životinjskih nusproizvoda omogućila je bolji sustav njihovog sakupljanja, prevoženja, sljedivosti, skladištenja, prerade i iskorištavanja. Agroproteinka d.d. koncesionar je za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla kategorije 1 i 2, a zbrinjava i vrlo velike količine nusproizvoda životinjskog podrijetla kategorije 3. Principima rada koji se temelje na modernim tehnologijama, Agroproteinka d.d. zadovoljava sve uvjete za gospodarenje nusproizvodima propisane od strane Europske Unije i Republike Hrvatske, a podržava i principe ekološkog postupanja s nusproizvodima, jednako kao i principe kružnog gospodarenja. Prikupljanje životinjskih nusproizvoda potpomognuto širokom mrežom sabirališta, brzo i prikladno prevoženje, efektivne i provjerene metode prerade te plasiranje kvalitetnih proizvoda dobivenih preradom životinjskih nusproizvoda u druge industrije samo su neki od pozitivnih aspekata kroz koje se promatra poslovanje tvrtke. Široka paleta mogućnosti iskorištavanja proizvoda koji su dobiveni preradom životinjskih nusproizvoda podupire činjenicu da se nusproizvode životinjskog podrijetla može i treba smatrati vrlo vrijednom sirovinom/energentom, a ne otpadom. Odgovorno gospodarenje životinjskim nusproizvodima ključ je u održavanju zdravlja ljudske i životinjske populacije te važna karika u smanjenju zagađenja okoliša, odnosno smanjenju opterećenja čitavog ekosustava.
Keywords
zbrinjavanje; životinjski nusproizvodi; Agroproteinka d.d.
Hrčak ID:
306581
URI
https://hrcak.srce.hr/306581
Publication date:
14.7.2023.
Article data in other languages:
english
german
spanish
italian
Visits: 1.202
*