Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj
Josipa Lovasić
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 293 Kb
str. 332-340
preuzimanja: 396
citiraj
APA 6th Edition
Lovasić, J., Kozačinski, L. i Cvrtila, Ž. (2023). Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25. (4.), 332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
MLA 8th Edition
Lovasić, Josipa, et al. "Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 25., br. 4., 2023, str. 332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4. Citirano 24.12.2024.
Chicago 17th Edition
Lovasić, Josipa, Lidija Kozačinski i Željka Cvrtila. "Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 25., br. 4. (2023): 332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
Harvard
Lovasić, J., Kozačinski, L., i Cvrtila, Ž. (2023). 'Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25.(4.), str. 332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
Vancouver
Lovasić J, Kozačinski L, Cvrtila Ž. Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2023 [pristupljeno 24.12.2024.];25.(4.):332-340. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
IEEE
J. Lovasić, L. Kozačinski i Ž. Cvrtila, "Gospodarenje životinjskim nusproizvodima u Republici Hrvatskoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.25., br. 4., str. 332-340, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.25.4.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla u Republici Hrvatskoj nedovoljno je naglašena problematika s obzirom na količinu nusproizvoda koja svakodnevno nastaje i rizike koje nosi po zdravlje ljudi i životinja. Upravo zato potrebno ju je promatrati kroz aspekte higijene, epidemiologije, epizootiologije, ekologije i ekonomije. Pravilni i efikasni načini gospodarenja životinjskim nusproizvodima elaborirani su detaljnom legislativom na temelju koje se vrlo strogo kontroliraju. Uvedena kategorizacija životinjskih nusproizvoda omogućila je bolji sustav njihovog sakupljanja, prevoženja, sljedivosti, skladištenja, prerade i iskorištavanja. Agroproteinka d.d. koncesionar je za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla kategorije 1 i 2, a zbrinjava i vrlo velike količine nusproizvoda životinjskog podrijetla kategorije 3. Principima rada koji se temelje na modernim tehnologijama, Agroproteinka d.d. zadovoljava sve uvjete za gospodarenje nusproizvodima propisane od strane Europske Unije i Republike Hrvatske, a podržava i principe ekološkog postupanja s nusproizvodima, jednako kao i principe kružnog gospodarenja. Prikupljanje životinjskih nusproizvoda potpomognuto širokom mrežom sabirališta, brzo i prikladno prevoženje, efektivne i provjerene metode prerade te plasiranje kvalitetnih proizvoda dobivenih preradom životinjskih nusproizvoda u druge industrije samo su neki od pozitivnih aspekata kroz koje se promatra poslovanje tvrtke. Široka paleta mogućnosti iskorištavanja proizvoda koji su dobiveni preradom životinjskih nusproizvoda podupire činjenicu da se nusproizvode životinjskog podrijetla može i treba smatrati vrlo vrijednom sirovinom/energentom, a ne otpadom. Odgovorno gospodarenje životinjskim nusproizvodima ključ je u održavanju zdravlja ljudske i životinjske populacije te važna karika u smanjenju zagađenja okoliša, odnosno smanjenju opterećenja čitavog ekosustava.
Ključne riječi
zbrinjavanje; životinjski nusproizvodi; Agroproteinka d.d.
Hrčak ID:
306581
URI
https://hrcak.srce.hr/306581
Datum izdavanja:
14.7.2023.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
njemački
španjolski
talijanski
Posjeta: 1.202
*