Review article
https://doi.org/10.33128/pc.27.1-4.3
Limun (Citrus limon [L.] Burm.) – proizvodnja, podloge i sorte
Jelena Gadže
orcid.org/0000-0003-2838-9217
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Kristina Batelja Lodeta
orcid.org/0000-0002-8488-3490
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dubravka Mandušić
orcid.org/0000-0003-0451-0932
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Anita Šušnja
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mira Radunić
orcid.org/0000-0003-3929-0239
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Unutar roda Citrus nalaze se neke od najvažnijih neklimakterijskih voćnih vrsta koje se uzgajaju u više od 140 zemalja svijeta prvenstveno u suptropskom i tropskom području. Limun se zbog nutritivnih svojstava i široke primjene nalazi na trećem mjestu po proizvodnji u svijetu nakon naranči i mandarina. Najveći proizvođači limuna u svijetu su Indija, Meksiko, Argentina, Kina, Španjolska i SAD. U Hrvatskoj uzgojno područje limuna je koncentrirano na mikrolokalitetima srednjeg i južnog dijela Dalmacije te na otocima. U 2021. godini proizvedeno je 262 tone, što zadovoljava oko 2,65 % domaće potrošnje. Zbog osviještenosti potrošača za zdravijim načinom života te konzumiranjem hrane bez rezidua pesticida te i o ulozi koju limun ima u konzumaciji, potencijal uzgoja je u njegovoj ekološkoj proizvodnji. Sve veća osviještenost potrošača i proizvođača kao i potpora za ekološki uzgoj utječe na održivost takve proizvodnje. Edukacijom poljoprivrednika, financijske potpore za podizanje nasada, kao i potpore certifikacije i promoviranje limuna i gotovih proizvoda značajno bi utjecalo na povećanje uzgojnih površina pod limunom.
Keywords
Limun; proizvodnja; sorte; podloge
Hrčak ID:
313290
URI
Publication date:
7.12.2023.
Visits: 1.622 *