Review article
Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad
Stela Jokić
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek,Croatia
B. Nagy
; MOL Hungarian Oil and Gas Company, H-2443 Százhalombatta, P.O. Box 1, Hungary
D. Velić
orcid.org/0000-0002-3888-998X
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek,Croatia
Ana Bucić-Kojić
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek,Croatia
M. Bilić
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek,Croatia
Abstract
Ekstrakcija uljarica superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene. Razlog tome su brojne prednosti superkritične ekstrakcije, u odnosu na klasične ekstrakcijske postupke pomoću organskih otapala, kao i činjenicu da CO2, kao otapalo, ima oznaku GRAS te se smatra potpuno sigurnim za primjenu u proizvodnji i preradi hrane. Superkritična ekstrakcija, na industrijskoj razini, trenutno je usmjerena na dekofeinizaciju kave i čaja, ekstrakciju hmelja, proizvodnju sezamovog ulja te ekstrakciju pojedinih naftnih derivata. Za moguću industrijsku primjenu, ekstrakcije uljarica superkritičnim fluidima, od iznimne je važnosti ispitati primjenjivost odgovarajućih matematičkih modela koji omogućuju prijenos rezultata istraživanja iz laboratorijskog u industrijsko mjerilo. U radu je dan pregled značajnijih matematičkih modela objavljenih u literaturi, koji se koriste za opisivanje kinetike ekstrakcije superkritičnim fluidima.
Keywords
ekstrakcija superkritičnim CO2; kinetički modeli; uljarice
Hrčak ID:
76161
URI
Publication date:
30.12.2011.
Visits: 5.014 *