hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad

Stela Jokić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska
B. Nagy ; MOL Mađarska naftna kompanija, H-2443 Százhalombatta, P.O. Box 1, Mađarska
D. Velić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3888-998X ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska
Ana Bucić-Kojić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska
M. Bilić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (316 KB) str. 39-54 preuzimanja: 1.200* citiraj
APA 6th Edition
Jokić, S., Nagy, B., Velić, D., Bucić-Kojić, A. i Bilić, M. (2011). Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad. Croatian journal of food science and technology, 3 (2), 39-54. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/76161
MLA 8th Edition
Jokić, Stela, et al. "Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad." Croatian journal of food science and technology, vol. 3, br. 2, 2011, str. 39-54. https://hrcak.srce.hr/76161. Citirano 20.09.2019.
Chicago 17th Edition
Jokić, Stela, B. Nagy, D. Velić, Ana Bucić-Kojić i M. Bilić. "Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad." Croatian journal of food science and technology 3, br. 2 (2011): 39-54. https://hrcak.srce.hr/76161
Harvard
Jokić, S., et al. (2011). 'Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad', Croatian journal of food science and technology, 3(2), str. 39-54. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/76161 (Datum pristupa: 20.09.2019.)
Vancouver
Jokić S, Nagy B, Velić D, Bucić-Kojić A, Bilić M. Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2011 [pristupljeno 20.09.2019.];3(2):39-54. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76161
IEEE
S. Jokić, B. Nagy, D. Velić, A. Bucić-Kojić i M. Bilić, "Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad", Croatian journal of food science and technology, vol.3, br. 2, str. 39-54, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76161. [Citirano: 20.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (316 KB) str. 39-54 preuzimanja: 459* citiraj
APA 6th Edition
Jokić, S., Nagy, B., Velić, D., Bucić-Kojić, A. i Bilić, M. (2011). Kinetic models for supercritical CO2 extraction of oilseeds - a review. Croatian journal of food science and technology, 3 (2), 39-54. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/76161
MLA 8th Edition
Jokić, Stela, et al. "Kinetic models for supercritical CO2 extraction of oilseeds - a review." Croatian journal of food science and technology, vol. 3, br. 2, 2011, str. 39-54. https://hrcak.srce.hr/76161. Citirano 20.09.2019.
Chicago 17th Edition
Jokić, Stela, B. Nagy, D. Velić, Ana Bucić-Kojić i M. Bilić. "Kinetic models for supercritical CO2 extraction of oilseeds - a review." Croatian journal of food science and technology 3, br. 2 (2011): 39-54. https://hrcak.srce.hr/76161
Harvard
Jokić, S., et al. (2011). 'Kinetic models for supercritical CO2 extraction of oilseeds - a review', Croatian journal of food science and technology, 3(2), str. 39-54. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/76161 (Datum pristupa: 20.09.2019.)
Vancouver
Jokić S, Nagy B, Velić D, Bucić-Kojić A, Bilić M. Kinetic models for supercritical CO2 extraction of oilseeds - a review. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2011 [pristupljeno 20.09.2019.];3(2):39-54. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76161
IEEE
S. Jokić, B. Nagy, D. Velić, A. Bucić-Kojić i M. Bilić, "Kinetic models for supercritical CO2 extraction of oilseeds - a review", Croatian journal of food science and technology, vol.3, br. 2, str. 39-54, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76161. [Citirano: 20.09.2019.]

Sažetak
Ekstrakcija uljarica superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene. Razlog tome su brojne prednosti superkritične ekstrakcije, u odnosu na klasične ekstrakcijske postupke pomoću organskih otapala, kao i činjenicu da CO2, kao otapalo, ima oznaku GRAS te se smatra potpuno sigurnim za primjenu u proizvodnji i preradi hrane. Superkritična ekstrakcija, na industrijskoj razini, trenutno je usmjerena na dekofeinizaciju kave i čaja, ekstrakciju hmelja, proizvodnju sezamovog ulja te ekstrakciju pojedinih naftnih derivata. Za moguću industrijsku primjenu, ekstrakcije uljarica superkritičnim fluidima, od iznimne je važnosti ispitati primjenjivost odgovarajućih matematičkih modela koji omogućuju prijenos rezultata istraživanja iz laboratorijskog u industrijsko mjerilo. U radu je dan pregled značajnijih matematičkih modela objavljenih u literaturi, koji se koriste za opisivanje kinetike ekstrakcije superkritičnim fluidima.

Ključne riječi
ekstrakcija superkritičnim CO2; kinetički modeli; uljarice

Hrčak ID: 76161

URI
https://hrcak.srce.hr/76161

[engleski]

Posjeta: 2.098 *