Skip to the main content

Original scientific paper

Unos kuhinjske soli i arterijski tlak u općoj populaciji

Jovana Đurić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Vitale ; University of Zagreb, School of Medicine, School of Public Health „A. Stampar“, Rockefeller st 4, 10000 Zagreb, Croatia
Slavica Paradinović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bojan Jelaković ; University of Zagreb, Medical School, Clinical Hospital Center Zagreb, Kišpatićeva 12, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 185 Kb

page 141-147

downloads: 1.445

cite


Abstract

Veliki broj studija pokazao je da je povećan unos soli značajan čimbenik rizika kako za kardiovaskularne bolesti tako i za hipertenziju. Cilj ovog rada bio je istražiti postoji li povezanost povećanog unosa soli s hipertenzijom u općoj populaciji. U studiju je uključeno 93 slučajno odabranih ispitanika iz dvije ordinacije obiteljske medicine. Podaci o prehrambenom statusu dobiveni su upitnikom i antropometrijskim mjerenjem, arterijski tlak je određen kao mjera rizika za hipertenziju, a količina unesene soli metodom sakupljanja 24-satnog urina. Rezultati su pokazali da nije bilo povezanosti unosa soli s hipertenzijom, ali pronađena je povezanost unosa soli s pretilošću i metaboličkim sindromom. Ovi rezultati ukazuju da bi jedan od ciljeva edukativnih programa o prehrani trebao biti usmjeren ka smanjenju unosa kuhinjske soli te smanjenju
pretilosti. Također, rezultati upućuju na potrebu za većom uključenošću nutricionista/dijetetičara u rad primarne zdravstvene zaštite.

Keywords

opća populacija; unos soli; arterijski tlak; pretilost; edukacija o prehrani

Hrčak ID:

76265

URI

https://hrcak.srce.hr/76265

Publication date:

31.12.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.922 *