Izvorni znanstveni članak
Unos kuhinjske soli i arterijski tlak u općoj populaciji
Jovana Đurić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet , Pierottijeva 6, Zagreb
Ksenija Vitale
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Škola narodnog zdravlja
Slavica Paradinović
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet , Pierottijeva 6, Zagreb
Bojan Jelaković
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinički bolnički centar, Zagreb Hrvatska
Sažetak
Veliki broj studija pokazao je da je povećan unos soli značajan čimbenik rizika kako za kardiovaskularne bolesti tako i za hipertenziju. Cilj ovog rada bio je istražiti postoji li povezanost povećanog unosa soli s hipertenzijom u općoj populaciji. U studiju je uključeno 93 slučajno odabranih ispitanika iz dvije ordinacije obiteljske medicine. Podaci o prehrambenom statusu dobiveni su upitnikom i antropometrijskim mjerenjem, arterijski tlak je određen kao mjera rizika za hipertenziju, a količina unesene soli metodom sakupljanja 24-satnog urina. Rezultati su pokazali da nije bilo povezanosti unosa soli s hipertenzijom, ali pronađena je povezanost unosa soli s pretilošću i metaboličkim sindromom. Ovi rezultati ukazuju da bi jedan od ciljeva edukativnih programa o prehrani trebao biti usmjeren ka smanjenju unosa kuhinjske soli te smanjenju
pretilosti. Također, rezultati upućuju na potrebu za većom uključenošću nutricionista/dijetetičara u rad primarne zdravstvene zaštite.
Ključne riječi
opća populacija; unos soli; arterijski tlak; pretilost; edukacija o prehrani
Hrčak ID:
76265
URI
Datum izdavanja:
31.12.2011.
Posjeta: 2.922 *