Skip to the main content

Conference paper

Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa

Bela Njari ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Branimir Mioković ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Lidija Kozačinski ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Vesna Dobranić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Nevijo Zdolec ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Ivana Filipović ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Tomislav Mikuš ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb


Full text: croatian pdf 1.183 Kb

page 58-60

downloads: 1.084

cite

Full text: english pdf 1.404 Kb

page 88-91

downloads: 523

cite


Abstract

Sažetak Više od 260 milijuna goveda, ovaca i svinja usmrti se svake godine u Europskoj uniji. To je preko 1 milijun svaki radni dan odnosno – oko 40 životinja svake sekunde. Ova je brojka u stalnom porastu jer je i konzumacija bjelančevina životinjskog podrijetla sve učestalija, pa je potrebno opreznije i kvalitetnije provoditi dobrobit u cijelom procesu proizvodnje crvenog mesa. Prvi korak u provođenju dobrobiti je identificirati faze klaoničke obrade životinja, i kroz svaku od njih provesti najbolje načine zaštite i dobrobiti životinje. U ove faze klaoničke obrade obavezno je uvrstiti i utovar na farmi sa transportom, jer do prvih znakova stresa dolazi već s promjenom uobičajene dnevne rutine i okoline životinje. Životinje će reagirati na ove podražaje na jedan od dva moguća načina - bijegom ili borbom. Većina životinja sa farmi reagirati će bijegom, a to je najčešće vidljivo u manipulaciji životinja u depou, kada ulaskom u njihovu zonu bijega potičemo životinje na kretanje. Našom interakcijom sa životinjama stimuliramo aktivnost hormonalne regulacije stresa koja potiče organizam na zaštitu života, a posredno utječe i na kvalitetu mesa i sigurnost hrane.

Keywords

dobrobit; stres; sigurnost hrane

Hrčak ID:

80833

URI

https://hrcak.srce.hr/80833

Publication date:

1.2.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.027 *