Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa

Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Branimir Mioković ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Vesna Dobranić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Nevijo Zdolec ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Ivana Filipović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Tomislav Mikuš ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.183 Kb

str. 58-60

preuzimanja: 1.089

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.404 Kb

str. 88-91

preuzimanja: 532

citiraj


Sažetak

Sažetak Više od 260 milijuna goveda, ovaca i svinja usmrti se svake godine u Europskoj uniji. To je preko 1 milijun svaki radni dan odnosno – oko 40 životinja svake sekunde. Ova je brojka u stalnom porastu jer je i konzumacija bjelančevina životinjskog podrijetla sve učestalija, pa je potrebno opreznije i kvalitetnije provoditi dobrobit u cijelom procesu proizvodnje crvenog mesa. Prvi korak u provođenju dobrobiti je identificirati faze klaoničke obrade životinja, i kroz svaku od njih provesti najbolje načine zaštite i dobrobiti životinje. U ove faze klaoničke obrade obavezno je uvrstiti i utovar na farmi sa transportom, jer do prvih znakova stresa dolazi već s promjenom uobičajene dnevne rutine i okoline životinje. Životinje će reagirati na ove podražaje na jedan od dva moguća načina - bijegom ili borbom. Većina životinja sa farmi reagirati će bijegom, a to je najčešće vidljivo u manipulaciji životinja u depou, kada ulaskom u njihovu zonu bijega potičemo životinje na kretanje. Našom interakcijom sa životinjama stimuliramo aktivnost hormonalne regulacije stresa koja potiče organizam na zaštitu života, a posredno utječe i na kvalitetu mesa i sigurnost hrane.

Ključne riječi

dobrobit; stres; sigurnost hrane

Hrčak ID:

80833

URI

https://hrcak.srce.hr/80833

Datum izdavanja:

1.2.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.071 *