hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa

Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Branimir Mioković ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Vesna Dobranić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Nevijo Zdolec ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Ivana Filipović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb
Tomislav Mikuš ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10 000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 58-60 preuzimanja: 560* citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Mioković, B., Kozačinski, L., Dobranić, V., Zdolec, N., Filipović, I. i Mikuš, T. (2012). Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (1), 58-60. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80833
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, br. 1, 2012, str. 58-60. https://hrcak.srce.hr/80833. Citirano 21.11.2019.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Branimir Mioković, Lidija Kozačinski, Vesna Dobranić, Nevijo Zdolec, Ivana Filipović i Tomislav Mikuš. "Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, br. 1 (2012): 58-60. https://hrcak.srce.hr/80833
Harvard
Njari, B., et al. (2012). 'Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(1), str. 58-60. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80833 (Datum pristupa: 21.11.2019.)
Vancouver
Njari B, Mioković B, Kozačinski L, Dobranić V, Zdolec N, Filipović I i sur. Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [pristupljeno 21.11.2019.];XIV(1):58-60. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80833
IEEE
B. Njari, et al., "Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, br. 1, str. 58-60, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80833. [Citirano: 21.11.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 88-91 preuzimanja: 237* citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Mioković, B., Kozačinski, L., Dobranić, V., Zdolec, N., Filipović, I. i Mikuš, T. (2012). Welfare requirements and meat quality. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (1), 88-91. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80833
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Welfare requirements and meat quality." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, br. 1, 2012, str. 88-91. https://hrcak.srce.hr/80833. Citirano 21.11.2019.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Branimir Mioković, Lidija Kozačinski, Vesna Dobranić, Nevijo Zdolec, Ivana Filipović i Tomislav Mikuš. "Welfare requirements and meat quality." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, br. 1 (2012): 88-91. https://hrcak.srce.hr/80833
Harvard
Njari, B., et al. (2012). 'Welfare requirements and meat quality', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(1), str. 88-91. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80833 (Datum pristupa: 21.11.2019.)
Vancouver
Njari B, Mioković B, Kozačinski L, Dobranić V, Zdolec N, Filipović I i sur. Welfare requirements and meat quality. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [pristupljeno 21.11.2019.];XIV(1):88-91. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80833
IEEE
B. Njari, et al., "Welfare requirements and meat quality", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, br. 1, str. 88-91, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80833. [Citirano: 21.11.2019.]

Sažetak
Sažetak Više od 260 milijuna goveda, ovaca i svinja usmrti se svake godine u Europskoj uniji. To je preko 1 milijun svaki radni dan odnosno – oko 40 životinja svake sekunde. Ova je brojka u stalnom porastu jer je i konzumacija bjelančevina životinjskog podrijetla sve učestalija, pa je potrebno opreznije i kvalitetnije provoditi dobrobit u cijelom procesu proizvodnje crvenog mesa. Prvi korak u provođenju dobrobiti je identificirati faze klaoničke obrade životinja, i kroz svaku od njih provesti najbolje načine zaštite i dobrobiti životinje. U ove faze klaoničke obrade obavezno je uvrstiti i utovar na farmi sa transportom, jer do prvih znakova stresa dolazi već s promjenom uobičajene dnevne rutine i okoline životinje. Životinje će reagirati na ove podražaje na jedan od dva moguća načina - bijegom ili borbom. Većina životinja sa farmi reagirati će bijegom, a to je najčešće vidljivo u manipulaciji životinja u depou, kada ulaskom u njihovu zonu bijega potičemo životinje na kretanje. Našom interakcijom sa životinjama stimuliramo aktivnost hormonalne regulacije stresa koja potiče organizam na zaštitu života, a posredno utječe i na kvalitetu mesa i sigurnost hrane.

Ključne riječi
dobrobit; stres; sigurnost hrane

Hrčak ID: 80833

URI
https://hrcak.srce.hr/80833

[engleski]

Posjeta: 1.166 *