Skip to the main content

Preliminary communication

Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta

Ivona Đurkin orcid id orcid.org/0000-0002-1363-8447 ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Boris Lukić ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Goran Kušec ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Žarko Radišić ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Zlata Maltar ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Velimir Sili ; Belje d.d., industrijska zona 1, Mece, HR-31 326 Darda


Full text: croatian pdf 822 Kb

page 34-37

downloads: 1.223

cite

Full text: english pdf 1.775 Kb

page 61-65

downloads: 613

cite


Abstract

Sažetak Istraživanje je provedeno na 90 PIC hibridnih svinja potomaka terminalnih linija nerasta P-337 i P-410 žrtvovanih pri 110 kg žive mase. Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: topla klaonička masa, duljine polovica „a“ i „b“, duljina i opseg buta, debljina mišića i pripadajuće leđne slanine, mesnatost polovica metodom „dvije točke“, pH vrijednosti mjerene 45 minuta i 24h nakon klanja, otpuštanje mesnog soka, parametri boje (CIE L*a*b*), instrumentalna nježnost (WBSF) i kemijski sastav buta. Statističkom analizom je utvrđeno da su obje skupine životinja imale zadovoljavajuću kvalitetu mesa. U potomaka P-337 linije je, međutim, utvrđena veća učestalost pojave BMV mesa, dok je u potomaka P-410 linije utvrđena veća učestalost pojave TST mesa u butu i leđnom mišiću. Glede otpuštanja mesnog soka i boje, više je uzoraka mesa tovljenika potomaka P-337 linije imalo vrijednosti otpuštanja mesnog soka veće od 5%, dok je više uzoraka mesa tovljenika potomaka linije P-410 imalo vrijednosti L* veće od 50. Kemijska analiza buta je pokazala da su obje skupine životinja imale poželjni sadržaj intramuskularne masti (IMF).

Keywords

svinje; svojstva kvalitete mesa; kemijski sastav; terminalna linija nerasta

Hrčak ID:

80811

URI

https://hrcak.srce.hr/80811

Publication date:

1.2.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.416 *