Skip to the main content

Preliminary communication

Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta

Ivona Đurkin orcid id orcid.org/0000-0002-1363-8447 ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Boris Lukić ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Goran Kušec ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Žarko Radišić ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Zlata Maltar ; Department for special zootechnics, Faculty of Agriculture in Osijek, University J. J. Strossmayer in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek.
Velimir Sili ; Belje d.d., industrijska zona 1, Mece, HR-31 326 Darda


Full text: croatian pdf 822 Kb

page 34-37

downloads: 996

cite

Full text: english pdf 1.775 Kb

page 61-65

downloads: 507

cite


Abstract

Sažetak Istraživanje je provedeno na 90 PIC hibridnih svinja potomaka terminalnih linija nerasta P-337 i P-410 žrtvovanih pri 110 kg žive mase. Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: topla klaonička masa, duljine polovica „a“ i „b“, duljina i opseg buta, debljina mišića i pripadajuće leđne slanine, mesnatost polovica metodom „dvije točke“, pH vrijednosti mjerene 45 minuta i 24h nakon klanja, otpuštanje mesnog soka, parametri boje (CIE L*a*b*), instrumentalna nježnost (WBSF) i kemijski sastav buta. Statističkom analizom je utvrđeno da su obje skupine životinja imale zadovoljavajuću kvalitetu mesa. U potomaka P-337 linije je, međutim, utvrđena veća učestalost pojave BMV mesa, dok je u potomaka P-410 linije utvrđena veća učestalost pojave TST mesa u butu i leđnom mišiću. Glede otpuštanja mesnog soka i boje, više je uzoraka mesa tovljenika potomaka P-337 linije imalo vrijednosti otpuštanja mesnog soka veće od 5%, dok je više uzoraka mesa tovljenika potomaka linije P-410 imalo vrijednosti L* veće od 50. Kemijska analiza buta je pokazala da su obje skupine životinja imale poželjni sadržaj intramuskularne masti (IMF).

Keywords

svinje, svojstva kvalitete mesa, kemijski sastav, terminalna linija nerasta

Hrčak ID:

80811

URI

https://hrcak.srce.hr/80811

Article data in other languages: english

Visits: 2.471 *