Prethodno priopćenje
Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta
Ivona Đurkin
orcid.org/0000-0002-1363-8447
; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Boris Lukić
; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Goran Kušec
; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Žarko Radišić
; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Zlata Maltar
; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Velimir Sili
; Belje d.d., industrijska zona 1, Mece, HR-31 326 Darda
Sažetak
Sažetak Istraživanje je provedeno na 90 PIC hibridnih svinja potomaka terminalnih linija nerasta P-337 i P-410 žrtvovanih pri 110 kg žive mase. Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: topla klaonička masa, duljine polovica „a“ i „b“, duljina i opseg buta, debljina mišića i pripadajuće leđne slanine, mesnatost polovica metodom „dvije točke“, pH vrijednosti mjerene 45 minuta i 24h nakon klanja, otpuštanje mesnog soka, parametri boje (CIE L*a*b*), instrumentalna nježnost (WBSF) i kemijski sastav buta. Statističkom analizom je utvrđeno da su obje skupine životinja imale zadovoljavajuću kvalitetu mesa. U potomaka P-337 linije je, međutim, utvrđena veća učestalost pojave BMV mesa, dok je u potomaka P-410 linije utvrđena veća učestalost pojave TST mesa u butu i leđnom mišiću. Glede otpuštanja mesnog soka i boje, više je uzoraka mesa tovljenika potomaka P-337 linije imalo vrijednosti otpuštanja mesnog soka veće od 5%, dok je više uzoraka mesa tovljenika potomaka linije P-410 imalo vrijednosti L* veće od 50. Kemijska analiza buta je pokazala da su obje skupine životinja imale poželjni sadržaj intramuskularne masti (IMF).
Ključne riječi
svinje; svojstva kvalitete mesa; kemijski sastav; terminalna linija nerasta
Hrčak ID:
80811
URI
Datum izdavanja:
1.2.2012.
Posjeta: 3.416 *