Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta

Ivona Đurkin orcid id orcid.org/0000-0002-1363-8447 ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Boris Lukić ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Goran Kušec ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Žarko Radišić ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Zlata Maltar ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Velimir Sili ; Belje d.d., industrijska zona 1, Mece, HR-31 326 Darda


Puni tekst: hrvatski pdf 822 Kb

str. 34-37

preuzimanja: 1.223

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.775 Kb

str. 61-65

preuzimanja: 613

citiraj


Sažetak

Sažetak Istraživanje je provedeno na 90 PIC hibridnih svinja potomaka terminalnih linija nerasta P-337 i P-410 žrtvovanih pri 110 kg žive mase. Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: topla klaonička masa, duljine polovica „a“ i „b“, duljina i opseg buta, debljina mišića i pripadajuće leđne slanine, mesnatost polovica metodom „dvije točke“, pH vrijednosti mjerene 45 minuta i 24h nakon klanja, otpuštanje mesnog soka, parametri boje (CIE L*a*b*), instrumentalna nježnost (WBSF) i kemijski sastav buta. Statističkom analizom je utvrđeno da su obje skupine životinja imale zadovoljavajuću kvalitetu mesa. U potomaka P-337 linije je, međutim, utvrđena veća učestalost pojave BMV mesa, dok je u potomaka P-410 linije utvrđena veća učestalost pojave TST mesa u butu i leđnom mišiću. Glede otpuštanja mesnog soka i boje, više je uzoraka mesa tovljenika potomaka P-337 linije imalo vrijednosti otpuštanja mesnog soka veće od 5%, dok je više uzoraka mesa tovljenika potomaka linije P-410 imalo vrijednosti L* veće od 50. Kemijska analiza buta je pokazala da su obje skupine životinja imale poželjni sadržaj intramuskularne masti (IMF).

Ključne riječi

svinje; svojstva kvalitete mesa; kemijski sastav; terminalna linija nerasta

Hrčak ID:

80811

URI

https://hrcak.srce.hr/80811

Datum izdavanja:

1.2.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.416 *