Skip to the main content

Review article

Tumačenje Biblije

Richard K. Davidson ; Andrews University, Berrien Springs, Michigan, SAD


Full text: croatian pdf 375 Kb

page 67-114

downloads: 8.751

cite


Abstract

Bog je otkrio sebe i svoju volju svojim prorocima u posebnim izjavama istine i svojim je Svetim Duhom nadahnuo biblijske pisce da zapišu božanska otkrivenja kao pouzdanu i autoritativnu Božju riječ. Duh također osvjetljava um onih koji nastoje razumjeti i protumačiti božanska otkrivenja.
Potreba za tumačenjem Pisma nastaje zbog ograničenosti ljudskog uma nasuprot beskonačnom Bogu koji otkriva sebe i zbog pomračenosti tog uma grijehom. Potreba za tumačenjem postoji i zato što smo od biblijskih pisaca odvojeni vremenom, udaljenošću, jezikom i kulturom.
Proučavanje osnovnih načela i postupak vjernog i pravilnog tumačenja Pisma nazivamo biblijskom hermeneutikom. Njezina je zadaća razumjeti što su pisci i božanski Autor Pisma namjeravali iznijeti i prenijeti, i primijeniti biblijsku vijest na suvremeno čovječanstvo.
Konačni je cilj tumačenja Pisma praktična primjena svakog ulomka na čovjekov osobni život. Tumač mora nastojati razumjeti kako osobno primijeniti pojedini ulomak. Sveto pismo treba čitati i prihvatiti kao da je osobno upućeno tumaču. Ono je Božja živa i aktivna riječ upućena duši.
Ovo poglavlje prvo iznosi temeljna načela i smjernice za tumačenje Biblije, nakon kojih slijedi kratka povijest biblijske hermeneutike.

Keywords

Biblija, hermeneutika, tumačenje

Hrčak ID:

99734

URI

https://hrcak.srce.hr/99734

Article data in other languages: english

Visits: 9.532 *