Skip to the main content

Other

Kvaliteta kozje stelje u ovisnosti o anatomskoj poziciji

dr. Amir Ganić ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu
dr. Enver Karahmet ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu
dr. Faruk Čaklovica ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
mr. Leja Zahirović ; Mikrobiološko-kemijski laboratorij za pregled i ispitivanje živežnih namirnica KJP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Sarajevo


Full text: croatian pdf 213 Kb

page 50-57

downloads: 553

cite

Full text: english pdf 213 Kb

page 57-57

downloads: 401

cite

Full text: german pdf 213 Kb

page 57-57

downloads: 3.026

cite

Full text: italian pdf 213 Kb

page 57-57

downloads: 976

cite


Abstract

Sažetak
Kozje meso je karakterističnog okusa i povoljnog kemijskog sastava, te se njegova konzumacija preporučuje kao dio zdrave prehrane.
Kao namirnica animalnog podrijetla, bogata je bjelančevinama, vitaminima i mineralima, a količina masnoća, naročito kolesterola
je niska. Po sastavu kozje meso je najsličnije kunećem mesu i piletini. Prednosti jarećeg mesa, osobito zbog male količine loja, posebno
danas dolaze do izražaja kada se mijenjaju shvaćanja i navike potrošača. Meso odraslih koza manje se konzumira u svježem stanju
(pečeno ili kuhano), a više nakon salamurenja i sušenja te u obliku različitih prerađevina,čisto ili pomiješano s drugim vrstama mesa.
Cilj rada je bio istražiti senzorna, fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva kozje stelje. U tu svrhu uzeti su uzorci s pet različitih anatomskih
cjelina trupa. Senzorna i fizikalna ispitivanjima pokazala su da je kozja stelja po svom sastavu složen i specifičan proizvod.
Kemijskim analizama uzoraka stelje utvrđene su značajne razlike u kemijskom sastavu uzoraka s različitih anatomskih pozicija. Prisutnost
teških metala kao i mikrobiološka kvaliteta kozje stelje u okviru je zakonski propisanih normativa.

Keywords

kozije meso; stelja; anatomski dio; kvaliteta

Hrčak ID:

100150

URI

https://hrcak.srce.hr/100150

Publication date:

15.2.2013.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 8.308 *